Sporten helpt bij stoppen met roken

Geplaatst op: 
25 oktober 2016

Dat roken niet gezond is, zal voor niemand meer als een verrassing komen. Wanneer je een peuk opsteekt en aan je lippen zet om te inhaleren stel je je lichaam bloot aan tal van giftige stoffen. De gezondheidsrisico’s zijn enorm en mede daardoor is Stoptober in het leven geroepen.

Na het stoppen met roken, komen de kilootjes er snel aan

Het stoppen met roken brengt vanzelfsprekend heel veel voordelen met zich mee. Hoe langer je geen sigaretten meer opsteekt, hoe meer functies van je lichaam zich zullen herstellen en hoe fitter je je zal gaan voelen. 

Wat vaak als negatief gevolg wordt ervaren van het stoppen met roken is: gewichtstoename. Nicotine remt namelijk de eetlust en zorgt voor een verminderde werking van de smaakpapillen. Door het stoppen met roken verdwijnt de nicotine uit je lichaam en neemt de eetlust toe. Door deze trek is de kans groot dat je meer calorieën tot je neemt dan dat je verbrandt. 

Voor sommige mensen wordt deze gewichtstoename zelfs de drempel om überhaupt te stoppen. Deze drempel kan weggenomen worden door te gaan sporten. 

Van buiten roken, naar binnen sporten

Conditie en krachttraining helpen je deze extra gewichtstoename te verbranden. Krachttraining zorgt er namelijk voor dat je meer spiermassa krijgt. Hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je stofwisseling is en hoe sneller je calorieën verbrandt. Door het roken is je longinhoud en dus ook je conditie afgenomen. Dit is dan ook de reden waarom je ook aan conditie training zult moeten doen. 

In het begin zal het niet altijd even makkelijk zijn, maar laat je hier niet door ontmoedigen. Ook mensen die nog nooit hebben gerookt en starten met sporten, zullen hun conditie op moeten bouwen. Door aan kracht- en conditie training te doen, zal je na verloop van tijd je conditie zien verbeteren. Gebruik dit als extra stimulans om dat pakje sigaretten te laten staan. 

Zo zul je uiteindlijk van buiten roken, naar binnen sporten, gaan! 

Stress verminderen

Een sigaret hielp vaak tegen de stress. Het zorgde voor een aantal ontspanningsmomenten op de dag. Na het stoppen komt een gespannen gevoel vaak voor. De neiging om er dan weer één op te steken is groot. Ook deze valkuil kun je tackelen door te gaan sporten.

Tijdens en na het sporten wordt er in je lichaam endorfine aangemaakt. Endorfine zorgt ervoor dat de spanning uit je lichaam gaat. Daarnaast geeft het je een gelukkig gevoel. Het is niet voor niets hetzelfde stofje dat wordt aangemaakt als je lacht. Bij een grote fysieke inspanning kan je zelfs in een soort van roes van geluk belanden. De sportschool is dus het perfecte hulpmiddel bij het afvallen, het verminderen van de stress én dus het stoppen met roken

Stoppen met roken zal nooit iets gemakkelijks zijn, maar het is de moeite waard om het vol te houden. Je zult je fitter, sterker en gezonder voelen binnen een mum van tijd. 


Deel jouw mening

Gerelateerde berichten

Suzanne Brummel spinning

Waarom een lesje spinning zo goed voor je is

20 maart 2018 - Fitness & weetjes

Een van de meest Nederlandse vormen van lichaamsbeweging, fietsen, blijkt in de vorm van spinning een heuse workout! En het voordeel is, dat je het gewoon lekker warm binnen kunt doen! Waarom deze workout zo goed en effectief is lees je in deze blog (inclusief Suzanne haar ervaring)! 

Lees verder