Waarom een lesje spinning zo goed voor je is

Geplaatst op: 
20 maart 2018

Door: Suzanne Brummel

Een van de meest Nederlandse vormen van lichaamsbeweging, fietsen, blijkt in de vorm van spinning een heuse killer workout! En het voordeel is, dat je het gewoon lekker warm binnen kunt doen! Dus ben je (ook) een mooi weer fietser of heb je geen racefiets om buiten je kilometers te maken. Probeer dan eens een lesje spinning! Waarom deze workout zo goed en effectief is lees je in dit artikel (inclusief mijn persoonlijke ervaring)! 

Wij kaaskoppen lijken echte fietsers. Daar waar ze in andere landen al gauw met de auto naar familie, vrienden, de supermarkt, school en/of werk gaan pakken wij vaak de fiets. Toch wordt de fiets in de meeste gevallen helaas ook enkel voor die redenen gebruikt. Puur praktisch dus om van A naar B te komen. Maar fietsen is ook een ontzettende goed workout!

Je traint niet alleen je uithoudingsvermogen maar pakt ook een stukje kracht mee voor de benen, billen en rug. Bovendien is fietsen minder belastend voor je gewrichten en knieën dan bijvoorbeeld hardlopen. Toch gaan velen niet voor hun plezier een rondje fietsen. En ik moet eerlijk toegeven dat ik dat zelf ook niet doe op mijn ‘normale’ fietsje.

Een racefiets is helaas te duur en bovendien woon ik in de stad waar het ook niet heel fijn is om buiten keihard rond te gaan fietsen. Buiten het feit dat je telkens moet stoppen voor ander verkeer en/of verkeerslichten  zijn er ook teveel hobbels en bochtjes in de weg. Je bent dan meer aan het slalommen, opletten en uitwijken dan aan het fietsen. Ik denk dat iedereen die in de stad woont het begrijpt: just no option!

En daarom maakte ik de afgelopen jaren ook enkel fietskilometers om van A naar B te komen.

Suzanne Brummel spinning

Tot een ruime week terug. In de Fit For Free club waar ik sport viel mijn oog opeens op een poster voor een les spinning! Maart is de maand van de groepslessen bij Fit For Free. En naast bodypump, Zumba en Sh’Bam wordt ook spinning aangemoedigd.

En ik zou ik niet zijn als ik niet even ging informeren. I mean, je moet toch af en toe iets nieuws proberen. Dat houdt het sporten leuk en uitdagend. Bovendien was ik ook wel benieuwd naar de intensiteit. Ik zie wel eens mensen spinning doen en 9 van 10 zijn dan helemaal bezweet. Staan, zitten, staan , zitten en allerlei houdingen op die fiets…het ziet er altijd zo heftig uit. Dat wil ik dan ook wel eens proberen!

De virtuele lessen zijn gratis en de groepsles met instructeur mocht ik als lid gewoon een keertje vrijblijvend proberen. Als ik het leuk zou vinden dan kon ik later ‘groepslessen’ bij mijn abonnement op laten zetten en daarmee dan vaker spinning volgen of meedoen aan andere lessen. Dus ik bedacht ik me geen moment en ging de uitdaging aan! Ik volgde een lesje spinning en vond het super leuk! Echt weer even wat anders dan dat ik normaal doe en daarom een uitdaging! De sfeer was gezellig en serieus tegelijk.

Ik vond het super grappig en to be honest ook nog best pittig. Uiteraard had ik hem ook op een zwaar verzet gezet. Maar het was echt een uitdaging. Zowel conditioneel als voor mijn beentjes.

Toen ik eenmaal begonnen was kon ik ook niet meer stoppen. En ik wilde mezelf blijven pushen en beslist de weerstand van de fiets niet omlaag hoeven te doen. De opzwepende muziek die aanstond werkte daarbij ook heel erg motiverend.

De intervallen in de weerstand en de snelheid van het trappen maken het soms heel pittig. Maar dat is dan ook gelijk waarom het zo goed voor je is:

  • Je werkt aan je conditie én kracht
  • Je verbrandt in korte tijd relatief veel calorieën
  • Je traint je billen, benen en rug tegelijk
  • Je vergroot je longinhoud
  • Je versterkt je hart- en bloedvaten

Suzanne Brummel spinning

Deze week wilde ik sowieso weer een uurtje spinnen, maar de groepsles kwam precies niet uit met mijn werkschema. Maar bij Fit For Free kan je ook ieder uur meedoen met een digitale spinningles. En daar kom ik dan na 3,5 jaar sporten bij deze club pas achter #oops. Zo’n les duurt 45 minuten en je wordt begeleid door een ‘virtuele’ instructeur. Hij/Zij motiveert je en geeft instructies. Je kunt zelf bepalen op welk ‘level’ je fietst. Ook kun je een soort training zelf kiezen. Ik koos voor een etappe uit de Tour de France. I mean, ja als we dan toch op die fiets zitten kunnen we het maar beter gelijk goed doen toch.

Ik heb nu enkel twee lesjes spinning uitgeprobeerd  (virtueel en groepsles) maar ik wil het zeker nog eens vaker gaan doen dus ik ga per 1 april een add on ‘groepslessen’ aanschaffen:) Dus als jullie nog tips hebben voor leuke groepslessen die ik ook MOET proberen, let me know! En hebben jullie al ervaring met spinning? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten hier of via Instagram!

En voor degenen die het (ook) nog nooit gedaan hebben en bij Fit For Free sporten! Elk uur start er een virtuele les! En op de website kun je alles checken over de live groepslessen van spinning.

Wanneer ga jij (weer) spinnen?!

Sportieve groetjes,
Suzanne

Gerelateerde berichten

Yoga tegen stress

Last van stress? Probeer yoga!

26 november 2019 - Fitness & weetjes

Hoe vaak komt het voor dat je de vraag hoe het met je gaat, beantwoordt met: "druk"? Je hebt dan ook een druk leven. Op je werk verwachten ze veel van je, of je studie vraagt veel tijd en energie. De boodschappen moeten gedaan worden, je besteedt graag tijd aan je familie en vrienden, maar ook zou je wat meer uurtjes per week in de sportschool willen staan. Ondertussen moet je ook nog een afspraak maken bij de garage om je autoruit te laten repareren, stapelt de was zich op en blijft je telefoon maar rinkelen. Druk, druk, druk. Neem eens een wat tijd voor jezelf om te ontspannen, zo kun je de drukte beter aan. Bij Fit For Free ben je zo van je stress af met yoga. Hoe komt dat? Lees het in deze blog! 

Lees verder
5 voordelen van Zumba

5 voordelen van Zumba

20 november 2019 - Fitness & weetjes

Grote kans dat je al eens van onze live groepsles Zumba hebt gehoord, maar heb je het ook al eens geprobeerd? Deze Latijns-Amerikaans geïnspireerde dansfitness bevat een leuke Latinsfeer met opzwepende ritmes van Merengue, Bachata en Salsa, waarop je swingende dansbewegingen maakt. Zo vind je fitness en dansen samen in één effectieve work-out. Zumba is leuk, energiek en het geeft je een fantastisch gevoel. Maar welke voordelen heeft deze intervalwork-out voor jou? Lees snel verder in deze blog! Ben je overtuigd van de 5 voordelen van Zumba? In november ben je de hele maand welkom om onze live groepslessen gratis te proberen, dus kom gerust langs!

Lees verder
Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

12 november 2019 - Fitness & weetjes

Vind je het moeilijk om je kinderen bij te houden tijdens een renwedstrijdje? Of ben je buiten adem na het beklimmen van die 15 traptreden op je werk of school? Wacht je liever op de volgende bus, dan dat je de buschauffeur hijgend moet begroeten na een sprintje? Een goede conditie zorgt niet alleen voor een beter uithoudingsvermogen, maar ook voor een verhoogde weerstand. Dat wil je dus! Een conditie opbouwen lijkt lastig, maar met onze live groepslessen kun je je conditie op een leuke manier trainen. In november 2019 kun je ze zelfs de hele maand gratis uitproberen. Maar waaruit heb je de keuze en wat houden ze in? Probeer deze live groepslessen die je helpen bij het opbouwen van je conditie allemaal!

Lees verder