5 voordelen van Zumba

Geplaatst op: 
20 november 2019

Grote kans dat je al eens van onze live groepsles Zumba hebt gehoord, maar heb je het ook al eens geprobeerd? Deze Latijns-Amerikaans geïnspireerde dansfitness bevat een leuke Latinsfeer met opzwepende ritmes van Merengue, Bachata en Salsa, waarop je swingende dansbewegingen maakt. Zo vind je fitness en dansen samen in één effectieve work-out. Zumba is leuk, energiek en het geeft je een fantastisch gevoel. Maar welke voordelen heeft deze intervalwork-out voor jou? Lees snel verder in deze blog! Ben je overtuigd van de 5 voordelen van Zumba? In november ben je de hele maand welkom om onze live groepslessen gratis te proberen, dus kom gerust langs!

Wat is Zumba?

Op de leukste Latinmuziek dans je het uur door. Deze live groepsles is gebaseerd op verschillende dansstijlen uit Latijns-Amerika en geeft daardoor een dynamische interval work-out. Het is in de jaren '90 bedacht door Alberto Perez, een Colombiaanse choreograaf. De naam 'zumba' betekent in het Colombiaans-Spaans ook zoiets als 'lol hebben en snel bewegen'. De legende over het ontstaan van Zumba gaat zo: Alberto gaf aerobicsles, maar kwam er pas vlak voor het begin van zijn les achter dat hij het bandje met fitnessmuziek was vergeten. Daarom gebruikte hij het casettebandje die hij die dag in zijn walkman had zitten. Hij liet zijn klas dansen op de ritmes van Salsa, Merengue, Hip-Hop en Reggae. Dit viel zo in de smaak bij hem en zijn klas, dat hij het concept verder ontwikkelde. Zo is Zumba internationaal bekend geworden. 

Welke voordelen kent een live groepsles Zumba?

Naast dat het een leuke, energieke live groepsles is waarin je meegaat in de leukste Latinbeats, kent Zumba nog veel meer voordelen. Hoewel er meer bestaan, hebben we er 5 voor je op een rijtje gezet. 

1. Het is een toegankelijke les

Je hoeft geen danser(es) te zijn om mee te kunnen doen aan Zumba. De danspassen zijn niet moeilijk en je hoeft zelf geen danspassen te bedenken (mag natuurlijk wel als je dat wilt!), je doet namelijk de bewegingen van de gecerficiteerde groepslesinstructeur na. Je hebt er, naast sportkleren en een bidon, ook geen (dure) attributen voor nodig. Doe je voor het eerst mee? Geef het gerust door aan de instructeur, hij/zij overlegt met jou wat voor jou een goed tempo is om te wennen aan de swingende ritmes van de Latijnse muziek. Hierdoor is Zumba een les met een laag instapniveau en geschikt voor iedereen: of je nu beginner bent of gevorderd Zumba'er.

2. Je verbetert je coördinatie

Bij Zumba dans je de les door. Hierbij maak je gebruik van heel je lichaam. Je beweegt je middel, je zwaait met je armen en swingt met je benen. De verschillende choreografieën die je moet uitvoeren, vragen veel coördinatie van je hersenen. Je zintuigen, motoriek en geheugen leren daardoor tegelijkertijd te kunnen functioneren. Zo train je dus je coördinatie. Dit is voor zowel jong als oud goed, maar vooral mensen op leeftijd hebben hier veel baat bij. Gelukkig zijn de live Zumbalessen bij Fit For Free toegankelijk voor alle leeftijden. 

3. Je verbrand calorieën op een leuke manier

Zo veel mogelijk calorieën verbranden op een swingende manier: dat is het doel van iedere Zumbales. Door de verschillende dansmoves verbrand je ongemerkt zo'n 900 calorieën per work-out. Omdat de opzwepende muziek uit de speakers klinkt, je omringd bent met gezellige mensen en je bezig bent met de danspassen, voelt het niet eens alsof je serieus aan het sporten bent: je bent gewoon lekker aan het bewegen. Maar sporten doe je zeker. Door de combinatie van de oefeningen uit de verschillende dansstijlen, worden iedere keer andere spiergroepen aangesproken. Daardoor is Zumba een full-bodywork-out, je zet bijna al je spieren aan het werk, wat ververbranding stimuleert. Sowieso is een uur lang intensief bewegen een goede stimulans voor metabolisme. Wil je dus graag afvallen, maar vind je met apparaten trainen niet leuk? Probeer dan zeker eens deze Zumbales.

4. Je verbetert je uithoudingsvermogen

Je staat geen minuut stil tijdens de live groepsles Zumba. Als je voor het eerst meedoet, zal je zeker vermoeid raken van het constant bewegen. Maar hoe vaker je meedoet, hoe meer je gewend raakt aan de ritmes, de snelheid en de bewegingen. Je verbetert je uithoudingsvermogen en op den duur kun je alle danspasjes op de snelste snelheid volgen. 

5. Het vermindert je stresslevel

 

Tijdens een lesje Zumba komt er een flinke dosis endorfine in je lichaam vrij. Dit hormoon versterkt je geluksgevoel en je zelfbeeld. Daardoor zul je je tevreden en prettig voelen na de live groepsles. Door de combinatie van cardiovasculaire training en afwisselende ritmes beweeg je veel, wat ervoor zorgt dat dit hormoon vrijkomt. Daardoor neemt je stress af, helpt het je te ontspannen en heeft het een positieve invloed op je gemoedstoestand. 

Kortom: wie gek is op dansen, of het eens wil proberen, profiteert van de vele voordelen van Zumba. Wanneer kom jij een live groepsles meedoen? In november mag je alle live groepslessen gratis proberen bij Fit For Free. Dus ook Zumba! Ben je al lid? Reserveer dan een plekje in de groepsles via het groepslesrooster. Ben je nog geen lid bij Fit For Free? Geen probleem, je bent van harte welkom. Meld je aan om mee te doen of kom langs bij een van onze vestigingen en kom gerust een keertje (of een paar keer) gratis meedoen. 

Gerelateerde berichten

Yoga tegen stress

Last van stress? Probeer yoga!

26 november 2019 - Fitness & weetjes

Hoe vaak komt het voor dat je de vraag hoe het met je gaat, beantwoordt met: "druk"? Je hebt dan ook een druk leven. Op je werk verwachten ze veel van je, of je studie vraagt veel tijd en energie. De boodschappen moeten gedaan worden, je besteedt graag tijd aan je familie en vrienden, maar ook zou je wat meer uurtjes per week in de sportschool willen staan. Ondertussen moet je ook nog een afspraak maken bij de garage om je autoruit te laten repareren, stapelt de was zich op en blijft je telefoon maar rinkelen. Druk, druk, druk. Neem eens een wat tijd voor jezelf om te ontspannen, zo kun je de drukte beter aan. Bij Fit For Free ben je zo van je stress af met yoga. Hoe komt dat? Lees het in deze blog! 

Lees verder
Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

12 november 2019 - Fitness & weetjes

Vind je het moeilijk om je kinderen bij te houden tijdens een renwedstrijdje? Of ben je buiten adem na het beklimmen van die 15 traptreden op je werk of school? Wacht je liever op de volgende bus, dan dat je de buschauffeur hijgend moet begroeten na een sprintje? Een goede conditie zorgt niet alleen voor een beter uithoudingsvermogen, maar ook voor een verhoogde weerstand. Dat wil je dus! Een conditie opbouwen lijkt lastig, maar met onze live groepslessen kun je je conditie op een leuke manier trainen. In november 2019 kun je ze zelfs de hele maand gratis uitproberen. Maar waaruit heb je de keuze en wat houden ze in? Probeer deze live groepslessen die je helpen bij het opbouwen van je conditie allemaal!

Lees verder
Wat is BodyPump en hoe word je er fit door?

Wat is BodyPump en hoe word je er fit door?

6 november 2019 - Fitness & weetjes

De hele maand november mag je als Fit Zelf-lid of niet-lid gratis live groepslessen uitproberen bij Fit For Free. Dankzij ons brede aanbod zit er zeker een groepsles bij die bij je past. Wat dacht je van BodyPump? Dit trainingsprogramma van Les Mills is ideaal als je je spierconditie wilt verbeteren, wilt afvallen of strakker in je vel wilt zitten. In een uur train je op leuke muziek en in een gezellige groep. De gecertificeerde groepslesinstructeur daagt je uit je grenzen te verleggen en het maximale uit de training te halen. Maar wat doe je precies in zo’n live BodyPump groepsles? En waarom is het zo goed voor je? Waarom wordt het ‘a fast way to get fit’ genoemd? In deze blog vertellen we je alles over Les Mills BodyPump.

Lees verder