Afvallen: hoe werkt dat nou eigenlijk?

Geplaatst op: 
12 september 2018

Het CBS heeft vandaag bekendgemaakt dat 50% van de Nederlanders te dik is, waarvan 14% lijdt aan obesitas. Dit is op basis van het BMI: een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Afvallen is een onderwerp van alle tijden, maar er is ontzettend veel onduidelijkheid over. Hoe val je nou eigenlijk af en hoe kan je ervoor zorgen dat je uiteindelijk op gewicht blijf? In deze blog lees je in sneltreinvaart hoe dit nou eigenlijk werkt. Ook jij kunt het!

Het startpunt: maak het concreet

Als je écht wilt starten met afvallen kun je gelijk beginnen. Het is echt niet nodig om op een bepaalde dag te beginnen. Niet aan het begin van de week, niet aan het begin van de maand en niet op 1 januari: start zo snel mogelijk.

Als je blijvend wilt afvallen is het verstandig om in kaart te brengen waar je nu staat. Het is misschien spannend, maar ga tóch op de weegschaal staan. Dit is het startpunt waarmee je concrete doelen kunt stellen. Als je weet wat je wilt bereiken kun je daar een plan voor maken. Zorg ervoor dat dit plan realistisch is. Als al snel blijkt dat je het niet volhoudt werkt dit ontzettend demotiverend. Zo is bijvoorbeeld helemaal niet meer snoepen praktisch onhaalbaar, maar 2 kilo per maand afvallen is wel mogelijk.

Afvallen: hoe doe je dat?

Hoe moeilijk het proces van afvallen ook is, de theorie erachter is simpel. Als je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt val je af. Energie kun je in dit geval uitdrukken in calorieën. Bijna alles wat je tot je neemt bevat calorieën en je verbrandt de hele dag calorieën. Kortom: als je gedurende een langere periode minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af. De calorieën in een product kun je vinden op de achterzijde van de verpakking of op bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum.

Iedereen heeft een bepaalde caloriebehoefte om op gewicht te blijven. Voor mannen is dit over het algemeen hoger dan voor vrouwen, maar meerdere factoren spelen hier een rol in. Hierbij kun je denken aan lengte, leeftijd en hoeveel je op een dag beweegt. Om af te vallen moet je onder die caloriebehoefte blijven. Hoeveel je hieronder zit bepaal je zelf, op basis van hoeveel je wilt afvallen binnen een bepaalde periode. Je kunt dit zelf uitrekenen in apps als MyFitnessPall of via de website van het Voedingscentrum. Minder calorieën tot je nemen hoeft zeker niet te betekenen dat je constant honger hebt. Kun je wel wat tips gebruiken? Neem dan hier of hier een kijkje.

Op gewicht blijven

Als je jouw doel behaald hebt en op gewicht wilt blijven hoef je niet meer onder je caloriebehoefte te zitten, maar kun je juist op je caloriebehoefte gaan eten.

Bewegen helpt  

Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt. Sporten kan daarom zeker helpen als je bezig bent met afvallen, maar de juiste voeding is op termijn veel belangrijker. Met een cardio work-out verbrand je in de kortste tijd de meeste calorieën, maar krachttraining helpt op termijn mee aan een hogere verbranding.

Als je wel wat hulp kunt gebruiken staat de trainer in jouw club klaar om je te helpen!  

Bron: www.voedingscentrum.nl

*Deze informatie geldt voor een groot deel van de bevolking, uitzonderingen zijn hierin niet meegenomen.

Gerelateerde berichten

Zo verbeter je je conditie

Zó verbeter je je conditie

7 november 2018 - Fitness & weetjes

Sta jij weleens hijgend bovenaan een hoge trap? Of heb je moeite om je kinderen bij te houden tijdens het buitenspelen? Voor veel mensen is dit herkenbaar, maar gelukkig kun je je conditie met sporten al snel verbeteren. Met de juiste trainingen ga je binnenkort weer als een speer die trap op.

Lees verder
5 tips tegen spierpijn

5x tips tegen spierpijn

31 oktober 2018 - Fitness & weetjes

Spierpijn: de meeste sporters hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Spierpijn is pijnlijk, maar betekent vaak dat je goed getraind hebt. In de blog van deze week geven we je vijf tips waarmee je spierpijn, met de nadruk op pijn, kunt beperken.

Lees verder
Hoe werkt spieropbouw?

Hoe werkt spieropbouw?

2 oktober 2018 - Fitness & weetjes

Droom jij van die gewilde spierballen of welgevormde benen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Spieropbouw vraagt om geduld en doorzettingsvermogen, maar het is niet onmogelijk! Lees de blog over hoe je begint én doorzet.

Lees verder