Afvallen: hoe werkt dat nou eigenlijk?

Geplaatst op: 
12 september 2018

Het CBS heeft vandaag bekendgemaakt dat 50% van de Nederlanders te dik is, waarvan 14% lijdt aan obesitas. Dit is op basis van het BMI: een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Afvallen is een onderwerp van alle tijden, maar er is ontzettend veel onduidelijkheid over. Hoe val je nou eigenlijk af en hoe kan je ervoor zorgen dat je uiteindelijk op gewicht blijf? In deze blog lees je in sneltreinvaart hoe dit nou eigenlijk werkt. Ook jij kunt het!

Het startpunt: maak het concreet

Als je écht wilt starten met afvallen kun je gelijk beginnen. Het is echt niet nodig om op een bepaalde dag te beginnen. Niet aan het begin van de week, niet aan het begin van de maand en niet op 1 januari: start zo snel mogelijk.

Als je blijvend wilt afvallen is het verstandig om in kaart te brengen waar je nu staat. Het is misschien spannend, maar ga tóch op de weegschaal staan. Dit is het startpunt waarmee je concrete doelen kunt stellen. Als je weet wat je wilt bereiken kun je daar een plan voor maken. Zorg ervoor dat dit plan realistisch is. Als al snel blijkt dat je het niet volhoudt werkt dit ontzettend demotiverend. Zo is bijvoorbeeld helemaal niet meer snoepen praktisch onhaalbaar, maar 2 kilo per maand afvallen is wel mogelijk.

Afvallen: hoe doe je dat?

Hoe moeilijk het proces van afvallen ook is, de theorie erachter is simpel. Als je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt val je af. Energie kun je in dit geval uitdrukken in calorieën. Bijna alles wat je tot je neemt bevat calorieën en je verbrandt de hele dag calorieën. Kortom: als je gedurende een langere periode minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af. De calorieën in een product kun je vinden op de achterzijde van de verpakking of op bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum.

Iedereen heeft een bepaalde caloriebehoefte om op gewicht te blijven. Voor mannen is dit over het algemeen hoger dan voor vrouwen, maar meerdere factoren spelen hier een rol in. Hierbij kun je denken aan lengte, leeftijd en hoeveel je op een dag beweegt. Om af te vallen moet je onder die caloriebehoefte blijven. Hoeveel je hieronder zit bepaal je zelf, op basis van hoeveel je wilt afvallen binnen een bepaalde periode. Je kunt dit zelf uitrekenen in apps als MyFitnessPall of via de website van het Voedingscentrum. Minder calorieën tot je nemen hoeft zeker niet te betekenen dat je constant honger hebt. Kun je wel wat tips gebruiken? Neem dan hier of hier een kijkje.

Op gewicht blijven

Als je jouw doel behaald hebt en op gewicht wilt blijven hoef je niet meer onder je caloriebehoefte te zitten, maar kun je juist op je caloriebehoefte gaan eten.

Bewegen helpt  

Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt. Sporten kan daarom zeker helpen als je bezig bent met afvallen, maar de juiste voeding is op termijn veel belangrijker. Met een cardio work-out verbrand je in de kortste tijd de meeste calorieën, maar krachttraining helpt op termijn mee aan een hogere verbranding.

Als je wel wat hulp kunt gebruiken staat de trainer in jouw club klaar om je te helpen!  

Bron: www.voedingscentrum.nl

*Deze informatie geldt voor een groot deel van de bevolking, uitzonderingen zijn hierin niet meegenomen.

Gerelateerde berichten

Yoga tegen stress

Last van stress? Probeer yoga!

26 november 2019 - Fitness & weetjes

Hoe vaak komt het voor dat je de vraag hoe het met je gaat, beantwoordt met: "druk"? Je hebt dan ook een druk leven. Op je werk verwachten ze veel van je, of je studie vraagt veel tijd en energie. De boodschappen moeten gedaan worden, je besteedt graag tijd aan je familie en vrienden, maar ook zou je wat meer uurtjes per week in de sportschool willen staan. Ondertussen moet je ook nog een afspraak maken bij de garage om je autoruit te laten repareren, stapelt de was zich op en blijft je telefoon maar rinkelen. Druk, druk, druk. Neem eens een wat tijd voor jezelf om te ontspannen, zo kun je de drukte beter aan. Bij Fit For Free ben je zo van je stress af met yoga. Hoe komt dat? Lees het in deze blog! 

Lees verder
5 voordelen van Zumba

5 voordelen van Zumba

20 november 2019 - Fitness & weetjes

Grote kans dat je al eens van onze live groepsles Zumba hebt gehoord, maar heb je het ook al eens geprobeerd? Deze Latijns-Amerikaans geïnspireerde dansfitness bevat een leuke Latinsfeer met opzwepende ritmes van Merengue, Bachata en Salsa, waarop je swingende dansbewegingen maakt. Zo vind je fitness en dansen samen in één effectieve work-out. Zumba is leuk, energiek en het geeft je een fantastisch gevoel. Maar welke voordelen heeft deze intervalwork-out voor jou? Lees snel verder in deze blog! Ben je overtuigd van de 5 voordelen van Zumba? In november ben je de hele maand welkom om onze live groepslessen gratis te proberen, dus kom gerust langs!

Lees verder
Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

12 november 2019 - Fitness & weetjes

Vind je het moeilijk om je kinderen bij te houden tijdens een renwedstrijdje? Of ben je buiten adem na het beklimmen van die 15 traptreden op je werk of school? Wacht je liever op de volgende bus, dan dat je de buschauffeur hijgend moet begroeten na een sprintje? Een goede conditie zorgt niet alleen voor een beter uithoudingsvermogen, maar ook voor een verhoogde weerstand. Dat wil je dus! Een conditie opbouwen lijkt lastig, maar met onze live groepslessen kun je je conditie op een leuke manier trainen. In november 2019 kun je ze zelfs de hele maand gratis uitproberen. Maar waaruit heb je de keuze en wat houden ze in? Probeer deze live groepslessen die je helpen bij het opbouwen van je conditie allemaal!

Lees verder