Hoe werkt spieropbouw?

Geplaatst op: 
2 oktober 2018

Spieropbouw is een lang proces en het gaat zeker niet vanzelf, maar met het nodige doorzettingsvermogen gaat het ook jou lukken. We hebben je eerder al uitgelegd hoe afvallen nou precies werkt, maar spierbouw is tegenwoordig misschien wel een populairder sportdoel. Trainen voor spieropbouw is echt niet alleen maar voor bodybuilders: steeds meer mannen én vrouwen trainen om een gespierd lijf te krijgen. Het is wel belangrijk om op een aantal punten te letten, zodat je optimaal resultaat boekt. In deze blog lees je waar je rekening mee moet houden als spieropbouw jouw doel is.

Welke resultaten kun je boeken?

Met krachttraining kun je direct beginnen. Alle tijd die je kunt pakken is meer dan welkom, want het is een lang proces. Spieropbouw vraagt veel doorzettingsvermogen. In het eerste jaar van het proces heb je de grootste kans op spieropbouw. In een optimale situatie kan een man 3 tot 5 kilo aankomen in spier, voor vrouwen is dat 2 tot 3 kilo spiermassa. De hoeveelheid spiermassa die je jaarlijks kan opbouwen neemt na het eerste jaar af en wordt alleen maar minder. Het is ontzettend belangrijk dat je doorzet.

Het volhouden van je krachttrainingen, het juiste voedingspatroon en voldoende rust geven je resultaat. Hoe hard het ook klinkt: als je een paar maanden niet je best doet kun je langdurig resultaat wel vergeten.

Wat voor training doe je?

Het is misschien een inkoppertje, maar krachttraining is het allerbelangrijkste als je doel spieropbouw is. Al het begin is lastig, maar er zijn zeker dingen die je kunnen helpen. Als starter kun je hier het best een trainingsschema voor gebruiken. Vraag hier gerust naar bij de trainer in jouw club. Zo krijg je een trainingsschema op maat. Dan weet je zeker dat je goed bezig bent, de optimale gewichten gebruikt en het juiste aantal trainingen voor jouw doel doet.

Als je volledig zelfstandig traint, is het belangrijk dat je iedere oefening correct uitvoert én het maximale uit de oefening haalt. Dit is niet alleen goed voor je voortgang, maar ook heel belangrijk om blessures te voorkomen. De oefening correct uitvoeren kan alleen als je het gewicht niet té zwaar pakt. Daarnaast is het voor spieropbouw wel nodig om spieren te blijven prikkelen door steeds zwaarder te trainen. Doe dit dus alleen als je merkt dat je de oefening met dat gewicht nog steeds goed uitvoert. Maar krachttraining alleen is niet genoeg om dat gespierde lichaam te krijgen. 

Voeding is de sleutel tot succes

Alleen de sportschool induiken is helaas niet genoeg. Op je voeding letten en het juiste patroon vinden is minstens zo belangrijk. Allereerst is het belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Hoeveel je precies nodig hebt kun je lezen in de blog over eiwitten eten en drinken bij het sporten.

Om spieropbouw überhaupt mogelijk te maken moet je boven je caloriebehoefte eten. Dit houdt in dat je dus meer eet dan je eigenlijk nodig hebt om op gewicht te blijven. Zelfs als je ontzettend veel traint zal je zonder genoeg voeding niet je gestelde doel behalen. Sterker nog, de kans dat je afvalt wordt dan heel groot. Vraag bij jouw trainer eens om advies over jouw specifieke caloriebehoefte. Zo weet je zeker dat je er alles aan doet om jouw doel te bereiken.

Slaap er nog een nachtje over

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschilt per persoon, maar voldoende rust is erg belangrijk als je aan wil komen in spier. Over het algemeen heb je voldoende geslapen als je uitgerust wakker wordt. Je lichaam herstelt in de nacht. Of dit nou van je training is of van een zware werkdag: die slaap heb je hard nodig. Zo herstellen je lichaam en geest zich en ben jij weer klaar voor een nieuwe dag. Onderschat dit onderdeel niet. Om een gespierd lichaam te krijgen is lekker slapen hard nodig.

Gerelateerde berichten

Yoga tegen stress

Last van stress? Probeer yoga!

26 november 2019 - Fitness & weetjes

Hoe vaak komt het voor dat je de vraag hoe het met je gaat, beantwoordt met: "druk"? Je hebt dan ook een druk leven. Op je werk verwachten ze veel van je, of je studie vraagt veel tijd en energie. De boodschappen moeten gedaan worden, je besteedt graag tijd aan je familie en vrienden, maar ook zou je wat meer uurtjes per week in de sportschool willen staan. Ondertussen moet je ook nog een afspraak maken bij de garage om je autoruit te laten repareren, stapelt de was zich op en blijft je telefoon maar rinkelen. Druk, druk, druk. Neem eens een wat tijd voor jezelf om te ontspannen, zo kun je de drukte beter aan. Bij Fit For Free ben je zo van je stress af met yoga. Hoe komt dat? Lees het in deze blog! 

Lees verder
5 voordelen van Zumba

5 voordelen van Zumba

20 november 2019 - Fitness & weetjes

Grote kans dat je al eens van onze live groepsles Zumba hebt gehoord, maar heb je het ook al eens geprobeerd? Deze Latijns-Amerikaans geïnspireerde dansfitness bevat een leuke Latinsfeer met opzwepende ritmes van Merengue, Bachata en Salsa, waarop je swingende dansbewegingen maakt. Zo vind je fitness en dansen samen in één effectieve work-out. Zumba is leuk, energiek en het geeft je een fantastisch gevoel. Maar welke voordelen heeft deze intervalwork-out voor jou? Lees snel verder in deze blog! Ben je overtuigd van de 5 voordelen van Zumba? In november ben je de hele maand welkom om onze live groepslessen gratis te proberen, dus kom gerust langs!

Lees verder
Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

12 november 2019 - Fitness & weetjes

Vind je het moeilijk om je kinderen bij te houden tijdens een renwedstrijdje? Of ben je buiten adem na het beklimmen van die 15 traptreden op je werk of school? Wacht je liever op de volgende bus, dan dat je de buschauffeur hijgend moet begroeten na een sprintje? Een goede conditie zorgt niet alleen voor een beter uithoudingsvermogen, maar ook voor een verhoogde weerstand. Dat wil je dus! Een conditie opbouwen lijkt lastig, maar met onze live groepslessen kun je je conditie op een leuke manier trainen. In november 2019 kun je ze zelfs de hele maand gratis uitproberen. Maar waaruit heb je de keuze en wat houden ze in? Probeer deze live groepslessen die je helpen bij het opbouwen van je conditie allemaal!

Lees verder