Kan je lichaam stoppen met afvallen?

Geplaatst op: 
7 mei 2019

Herken je deze situatie? Je bent een tijdje bezig met afvallen en het gaat best goed. Je let op je eten, je sport en houd je calorie-inname in de gaten. Maar op den duur raak je geen grammetje meer kwijt. Dat kan heel erg frustrerend zijn. Waarom val je niet meer af? Sommige mensen zeggen dat je lichaam in spaarstand staat. Dat betekent dat je lichaam efficiënter omgaat met energie omdat het op overlevingsmodus over is gegaan. Maar is dat wel zo? Kan je lichaam op spaarstand overgaan als je bezig bent met afvallen? Dat lees je in deze blog.

Wat is zo’n spaarstand nu precies? Laten we bij het begin beginnen. Het principe van afvallen is simpel: als je langere tijd minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af. Er wordt door sommige mensen gezegd dat je lichaam in spaarstand komt als je lang te weinig calorieën binnenkrijgt. Misschien ken je deze term wel onder de naam ‘verhongeringsmodus’. Het lichaam spaart energie zodat het met het voedselgebrek om kan gaan. Daardoor worden sommige processen stilgezet. Je valt daardoor niet meer af, maar blijft op hetzelfde gewicht of komt zelfs aan.

Spaarstand: feit of fabel

Maar kloppen deze geluiden wel? Is het zo dat je lichaam in spaarstand komt? Dat leggen we je graag uit. Het klopt inderdaad dat je lichaam zich een beetje aanpast aan de mindere energie-inname. Maar bij een aanhoudend calorietekort val je toch echt af. Dat je lichaam in energiebesparingsmodus overschakelt en je daarom niet meer afvalt is dus een fabel. 

Waarom je op den duur niet meer afvalt

Je lichaam verbruikt altijd energie (calorieën). Of je nu stil in bed ligt, of naar je werk fietst. Om alle belangrijke processen in je lichaam draaiend te houden, heeft je lichaam zelfs in rust energie nodig. Als je een hoog vetpercentage hebt, heeft je lichaam in rust ook een hogere energiebehoefte. Dus wanneer je afgevallen bent en een lager vetpercentage hebt, heb je ook minder energie nodig in rust. 

Houd je nog steeds hetzelfde calorietekort aan als toen je begon met afvallen? Doordat je lichaam minder energie nodig heeft nu je bent afgevallen, kan het betekenen dat je inmiddels geen calorietekort meer hebt. Daardoor val je langzamer af, blijf je op gewicht of kom je zelfs aan. Neem je calorietekort dus nog eens goed onder de loep en bereken een nieuwe calorie-inname op basis van je huidige gewicht. 

Conclusie

Kortom: als je bezig bent met afvallen kan het op den duur voorkomen dat je resultaat minder wordt. Dat komt niet doordat je lichaam in een zogenoemde spaarstand terecht is gekomen, maar omdat je calorietekort steeds kleiner wordt. 

Ben jij bezig met afvallen, maar wil het nog niet helemaal lukken met je sportroutine? Wij helpen je daar graag bij. Met behulp van ons introductieprogramma 'Fit Start' zorgen we voor een vliegende start en bouw je binnen no-time sportroutine op. Geheel vrijblijvend en helemaal gratis bij alle abonnementen.

Gerelateerde berichten

Waarom is voldoende slaap belangrijk?

Waarom is voldoende slaap belangrijk?

1 mei 2019 - Fitness & weetjes

Weet je al dat je een derde van je leven slaapt? Dat klinkt misschien veel, maar je hebt het hard nodig. Voldoende slapen is namelijk erg belangrijk voor het herstel van zowel je lichaam als geest. Toch blijkt dat mensen tegenwoordig minder en kwalitatief slechter slapen. Dat maak je niet goed door één avond extra vroeg te gaan slapen en je slaap in te halen. In deze blog lees je 4 redenen waarom je de waardevolle uren in dromenland niet moet overslaan. Ook geven we je 4 tips mee hoe je ervoor zorgt dat je wél voldoende slaapt.

Lees verder
Duo work-out

Samen in shape met deze duo work-out

10 april 2019 - Fitness & weetjes

Kun je soms wel een duwtje in de rug gebruiken om tóch maar je work-out te doen? Als je met je sportmaatje de afspraak hebt staan om te sporten is het een stuk lastiger om af te zeggen. Om jullie training nog leuker te maken hebben we een duo work-out voor je klaarstaan, zo wordt sporten een stuk gezelliger. Trainer Mitch legt je in dit schema precies uit hoe je de oefeningen uitvoert voor het beste resultaat.

Lees verder
Cardiotraining of krachttraining om af te vallen

Welke training moet je doen om af te vallen?

26 maart 2019 - Fitness & weetjes

Droom je al over je summer body? Of wil je gewoon lekker in je vel zitten? Sporten helpt bij het afvallen. Maar wat voor training moet je nu doen om de calorieën kwijt te raken? Is rennen op de loopband de manier, of kun je beter in de gewichten gaan hangen? In deze blog lees je hoe cardio- en krachttraining je helpen bij het afvallen. 

Lees verder