Waarom is core stability zo belangrijk?

Geplaatst op: 
30 oktober 2019

Het zal je vast niet ontgaan zijn als je aan het sporten bent: vaak hoor je dat het trainen van je core heel belangrijk is. Wie de term ‘core spieren’ hoort, denkt waarschijnlijk aan buikspieren. Maar je core spieren omvatten veel meer dan die spieren, alle spieren in het centrum van je lichaam tellen mee. Als je focus ligt op het verbeteren van je conditie, verwacht je niet direct dat ook voor jou een regelmatige coretraining belangrijk is voor je sportprestaties. Zelf niet-sporters hebben profijt van een sterke core stability. Maar waarom? En wat is core stability precies? Welke oefeningen kun je hiervoor in je schema opnemen? Lees er alles over in deze blog. 

Je core betekent natuurlijk letterlijk ‘kern’ van je lichaam. Het centrum van je lichaam bestaat uit 29 spieren, waaronder je rechte, diepe en schuine buikspieren, spieren in je bekkenbodem, diepe en rechte rugspieren en je grote en kleine bilspieren. Dus niet alleen je zichtbare spieren die je bij een sixpack ziet, maar ook de dieper liggende spieren tellen mee.  

Wat is core stability?

Naast dat je core spieren je inwendige organen en ruggengraat beschermen, stabiliseren ze ook je lichaam. Core stability -ook wel rompstabiliteit- draait om de balans van je romp, dus in hoeverre je lichaam in staat is om qua balans houden te reageren op een situatie waarin je balans verstoord wordt. Als je een stabiele core hebt, zijn je buik-, rug- en bilspieren sterk genoeg om balans te houden wanneer deze getest wordt. Dankzij sterke core spieren kun je jezelf beter opvangen als je valt, is het dragen van een zware tas makkelijker en ga je niet zo snel door je rug als je een verkeerde stap zet.


Waarom is een goede core stability hebben belangrijk?

Wanneer je een sport beoefent waarbij je niet direct je core gebruikt, zoals hardlopen, vraag je je misschien af waarom rompstabiliteit belangrijk voor je is. Toch draagt dit bij aan je sportprestaties. Je core speelt namelijk een belangrijke rol in het doorgeven van beweging en kracht. Zonder een sterke core zal je lichaam alle kanten opzwabberen. Hoe beter de stabiliteit, hoe krachtiger en gerichter de bewegingen zijn die je lichaam maakt.

Daarnaast is je lichaam in het dagelijkse leven ook veel in beweging. De kern speelt daarbij een grote rol. Een sterke core is daarom belangrijk. Zo:

  • Wordt je wervelkolom beter beschermd. De spieren vormen een soort korset;
  • Heb je minder kans op blessures;
  • Zie je er slanker uit omdat je spieren alles bij elkaar houden (leuke bijkomstigheid toch?)
  • Is je lichaamshouding beter, waardoor je minder lichamelijke klachten hebt;
  • Kun je bewegingen makkelijker uitvoeren;
  • Raak je minder snel uit balans, wel zo handig als je bijvoorbeeld loopt, schoonmaakt of je jezelf aankleed.

Met welke oefeningen train je je core stability?   

Je hoeft echt geen drie uur per dag aan core stability oefeningen in je training te stoppen. Met veel compound oefeningen train je trouwens ook je romp, bijvoorbeeld met een squat, deadlift, met hip thrusts en push-ups. Probeer gewoon eens te beginnen met twee tot drie keer per week een kwartiertje te besteden aan core oefeningen. Doe ook dit voor of na je reguliere training. Als je nog niet veel ervaring hebt met core oefeningen of je hebt een zwakke core, bouw het dan langzaam op.

Er bestaan veel core stability oefeningen die je kunt doen. Hieronder beschrijven we er een paar waarbij je gericht traint voor de kracht in je romp.

1. Plank
Bij een plank houd je je lichaam recht en steun je met alleen je onderarmen en tenen op de grond. Hierbij is het belangrijk dat je je armen onder je schouders houdt en je rug recht houdt. Span je buikspieren aan en blijf rustig ademhalen. Als je nog niet zo veel ervaring hebt met planken, zal je merken dat je het niet zo lang volhoudt. Maak je hier niet druk om, bouw het rustig op en oefening baart kunst. Ben je wat meer ervaren? Dan kun je je core stability uitdagen door bijvoorbeeld je voeten of armen op een exercise ball te laten steunen.

2. Mountain climbers
Ga in de plankpositie staan en rek je je armen. Je staat nu eigenlijk in een push-up positie. Span je bil- en buikspieren aan, waarbij je rug in een neutrale positie staat. Vervolgens haal je om de beurt een knie naar je handen toe. Als je de oefening langzamer uitvoert, moeten je spieren harder werken om balans te houden. Als beginner raden we dus aan om zo snel mogelijk je knieën om en om naar je handen te bewegen.

3. Superman
Met de supermanoefening train je de spieren in je onderrug. Ga op je buik liggen en steek je armen recht vooruit, maak jezelf zo lang mogelijk. Til vervolgens je armen en benen tegelijkertijd omhoog, hierbij span je je spieren in je onderrug aan. Houd dit ongeveer 3-4 seconden vast en ontspan daarna weer door je armen en benen op de grond te leggen. Hoe verder je je lichaam omhoog brengt, hoe zwaarder de oefening wordt.

4. Bridge
Ga met je rug op een matje liggen, zet je knieën in een hoek van 90 graden en duw je billen omhoog. Je kunt in deze oefening variëren, bijvoorbeeld door één been gestrekt in de lucht te houden tijdens de oefening.

Kortom, een goede core stability is voor iedereen belangrijk. Of je nu fanatiek sport of niet. Sterke core spieren zijn belangrijk voor de stabiliteit van het lichaam. Bij Fit For Free ben je welkom om je core spieren te trainen, wij vertellen je graag welke oefeningen je precies kunt doen!

Gerelateerde berichten

Yoga tegen stress

Last van stress? Probeer yoga!

26 november 2019 - Fitness & weetjes

Hoe vaak komt het voor dat je de vraag hoe het met je gaat, beantwoordt met: "druk"? Je hebt dan ook een druk leven. Op je werk verwachten ze veel van je, of je studie vraagt veel tijd en energie. De boodschappen moeten gedaan worden, je besteedt graag tijd aan je familie en vrienden, maar ook zou je wat meer uurtjes per week in de sportschool willen staan. Ondertussen moet je ook nog een afspraak maken bij de garage om je autoruit te laten repareren, stapelt de was zich op en blijft je telefoon maar rinkelen. Druk, druk, druk. Neem eens een wat tijd voor jezelf om te ontspannen, zo kun je de drukte beter aan. Bij Fit For Free ben je zo van je stress af met yoga. Hoe komt dat? Lees het in deze blog! 

Lees verder
5 voordelen van Zumba

5 voordelen van Zumba

20 november 2019 - Fitness & weetjes

Grote kans dat je al eens van onze live groepsles Zumba hebt gehoord, maar heb je het ook al eens geprobeerd? Deze Latijns-Amerikaans geïnspireerde dansfitness bevat een leuke Latinsfeer met opzwepende ritmes van Merengue, Bachata en Salsa, waarop je swingende dansbewegingen maakt. Zo vind je fitness en dansen samen in één effectieve work-out. Zumba is leuk, energiek en het geeft je een fantastisch gevoel. Maar welke voordelen heeft deze intervalwork-out voor jou? Lees snel verder in deze blog! Ben je overtuigd van de 5 voordelen van Zumba? In november ben je de hele maand welkom om onze live groepslessen gratis te proberen, dus kom gerust langs!

Lees verder
Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

Welke live groepslessen helpen bij het opbouwen van je conditie?

12 november 2019 - Fitness & weetjes

Vind je het moeilijk om je kinderen bij te houden tijdens een renwedstrijdje? Of ben je buiten adem na het beklimmen van die 15 traptreden op je werk of school? Wacht je liever op de volgende bus, dan dat je de buschauffeur hijgend moet begroeten na een sprintje? Een goede conditie zorgt niet alleen voor een beter uithoudingsvermogen, maar ook voor een verhoogde weerstand. Dat wil je dus! Een conditie opbouwen lijkt lastig, maar met onze live groepslessen kun je je conditie op een leuke manier trainen. In november 2019 kun je ze zelfs de hele maand gratis uitproberen. Maar waaruit heb je de keuze en wat houden ze in? Probeer deze live groepslessen die je helpen bij het opbouwen van je conditie allemaal!

Lees verder