Waarom is voldoende slaap belangrijk?

Geplaatst op: 
1 mei 2019

Weet je al dat je een derde van je leven slaapt? Dat klinkt misschien veel, maar je hebt het hard nodig. Voldoende slapen is namelijk erg belangrijk voor het herstel van zowel je lichaam als geest. Toch blijkt dat mensen tegenwoordig minder en kwalitatief slechter slapen. Dat maak je niet goed door één avond extra vroeg te gaan slapen en je slaap in te halen. In deze blog lees je 4 redenen waarom je de waardevolle uren in dromenland niet moet overslaan. Ook geven we je 4 tips mee hoe je ervoor zorgt dat je wél voldoende slaapt.

Reden 1: te weinig slaap zorgt voor gewichtstoename

Als je te weinig slaapt ga je meer eten. Dat komt omdat de hormonen die invloed hebben op je eetlust de overhand nemen. Deze hormonen zorgen er ook voor dat je een minder vol gevoel hebt na het eten. Je nuttigt niet alleen meer voedsel, je lichaam slaat het vet ook nog eens verkeerd op. Daardoor word je naast dikker, ook ongezonder. Ook maak je minder verstandige keuzes als je een slaaptekort hebt. Dat komt omdat een bepaald gebied in je hersenen verzwakt raakt, waardoor je emoties de overhand krijgen. Dat extra stukje taart lijkt op zo’n moment een onschadelijke keuze, maar toch eet je er zo weer een hoop calorieën bij. Kortom: bij een slaaptekort kun je je eetimpulsen minder goed bedwingen.

Reden 2: voldoende slaap verlaagt je stressniveau 

Je hebt er veel voordeel aan als je stressniveau laag is. Als je stress hebt, maakt je lichaam namelijk meer van het stresshormoon cortisol aan. Hierdoor krijg je meer trek en zal je sneller naar ongezonde producten grijpen. Ook zorgt dit hormoon ervoor dat je groeihormoon minder geproduceerd wordt. Dit hormoon is vooral belangrijk voor het herstellen van je spierweefsel na je training. Minder productie van het groeihormoon zorgt er dus voor dat je spieren minder snel sterker zullen worden, je spieren niet goed herstellen en dat je stofwisseling trager blijft. Daardoor zul je minder snel afvallen. 

Reden 3: weinig slaap vertraagt je reactie-, concentratie- en coördinatievermogen

Wanneer je een slaaptekort hebt, worden je reactievermogen, concentratie- en coördinatievermogen slechter. Het is daarom niet erg veilig om bijvoorbeeld te gaan sporten of autorijden, waarbij je deze vermogens wel nodig hebt. Om je sportroutine aan te houden, is een training overslaan geen goed idee. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt en wel die training mee kunt doen.

Reden 4: meer risico op hartfalen, diabetes en depressie bij lang slaaptekort

Een slaaptekort geeft meer kans op (chronische) ziekten. Een onderzoek heeft aangetoond dat mensen die voor langere tijd een slaaptekort hebben, 48% meer kans hebben op een hartaanval. Ook heb je een hogere kans op diabetes, omdat je biologische klok in de war raakt en daardoor je stofwisseling verslapt. Je bloedsuikerspiegel raakt dan ook in de war. Bij te weinig slaap verandert het serotoninesysteem in je hersenen. Deze neurotransmitter heeft invloed op je stemming, emotie en zelfvertrouwen. Slaaptekort zorgt ervoor dat dit minder wordt, waardoor je in een depressie kan raken. 

Hoe zorg je ervoor dat je wél voldoende slaapt? 4 tips

Voldoende slapen is dus erg belangrijk voor je lichaam en je geest. Je hebt minder honger, maakt gezondere keuzes, bouwt meer spieren op en hebt minder kans op hartfalen, diabetes en een depressie. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je wel voldoende slaapt? Daar geven we je graag 4 tips voor:

Tip 1: kijk een uur voor het slapengaan niet meer naar de tv, je laptop of smartphone

Om ervoor te zorgen dat je sneller in slaap valt en dieper slaapt, is het verstandig je digitale apparaat een uur voor het slapengaan te vermijden. Het blauwe licht prikkelt namelijk je hersenen. Dat verstoort je biologische klok. Kijk je altijd in bed nog op je smartphone? Probeer deze eens een tijdje niet mee te nemen naar de slaapkamer, zo heb je minder de neiging om er voor het slapengaan nog op te kijken.  

Tip 2: ga steeds rond dezelfde tijd naar bed en sta ook elke dag op hetzelfde tijdstip op

Door je drukke sociale leven en werkschema bespaar je al snel op je slaap. Toch is het belangrijk om genoeg te slapen. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ook om elke ochtend rond dezelfde tijd op te staan. Dat zorgt voor regelmaat, waardoor je lichaam en geest meer rust krijgen.

Tip 3: slaap minimaal 8 uur per nacht

Nederlanders slapen per nacht te weinig, bij werkende personen tussen de 25 en 35 jaar oud telt een gemiddelde nachtrust 6 uur en 58 minuten. Slaapdeskundigen adviseren om minimaal 8 uur per nacht te slapen. Dat verklaart waarom ruim 50% van de Nederlanders zich ‘s ochtends niet uitgerust voelt. Houd dus rekening met de tijd waarop je wekker gaat en stap op tijd in bed om 8 uur te kunnen slapen. 

Tip 4: sport en beweeg

Overdag of vroeg in de avond sporten en bewegen helpt je om beter te slapen. Niet alleen je lichaam is daardoor moe bij het slapengaan, ook je geest kan wel wat nachtrust gebruiken. Je zal sneller in slaap vallen en beter doorslapen. 

Herken je dus dat je een druk leven hebt en daardoor slaapuren inlevert? Let er goed op dat je voldoende slaapt zodat je gezond blijft. Wij helpen graag met je sportieve leefstijl, wat helpt om beter te slapen. Heb je bijvoorbeeld het Fit Start introductieprogramma al eens geprobeerd? Vraag er gerust naar in je club. 

Gerelateerde berichten

Sporten met een sportschema

Waarom sporten met een persoonlijk schema helpt

7 augustus 2019 - Fitness & weetjes

Zit je helemaal in het relaxte vakantieritme, waarbij je minder vaak naar de sportschool gaat dan je eigenlijk wil? Mis je uitdaging in je sportsessies? Of wil je nu écht gaan beginnen met je sportieve leefstijl, maar vind je het lastig om te bepalen met wat en hoe je dat gaat doen? Een persoonlijk sportschema helpt je in je trainingen. Zo ga je doelgericht aan de slag met je sportdoel en zie je resultaat. In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn van trainen met een persoonlijk sportschema.

Lees verder
Tips voor sporten in warm weer

Sporten met warm weer: hoe doe je dat?

26 juni 2019 - Fitness & weetjes

Wow, wat een temperaturen deze week! De zomer is een paar dagen geleden officieel van start gegaan en de zon laat zich al volop zien. Heb jij er al van genoten? Met dit zomerse weer kan het sporten er nog weleens bij inschieten. Het is warm, bewegen is daardoor vermoeiend en de verleiding om op het strand van de zon te genieten is groot. Hoe blijf je toch gemotiveerd om te sporten in de zomer? En hoe sport je als het warm is? We geven je 4 tips om fit te blijven in deze warme zomer. 

Lees verder
Tips om een hongergevoel tegen te gaan

8 tips om zonder honger af te vallen

29 mei 2019 - Fitness & weetjes

Ben je bezig met afvallen, maar verlang je constant naar die heerlijke gevulde koeken of dik belegde broodjes?
Je hebt net gegeten, maar je krijgt niet veel later alweer trek. Het lijkt onmogelijk om gewicht te verliezen als je maag niet stil te krijgen is. Je moet op je calorieën letten, maar voor je het weet sta je alweer voor de (koel)kast. Het is gelukkig niet nodig om honger te lijden als je wilt afvallen, maar we begrijpen dat je het constante hongergevoel vervelend vindt. In deze blog geven we daarom je 8 tips om je hongergevoel te verminderen.

Lees verder