5x gezonde producten onder de €2,-

Geplaatst op: 
22 mei 2019

Heb je ook weleens aan het einde van je geld een stuk maand over? Wanneer je aan het afvallen bent om straks vol trots je summer body te laten zien op het strand, kun je je laatste beetje geld beter niet uitgeven aan ongezond voedsel. Maar gezond eten zoals zalm, avocado’s en verse groenten zijn redelijk aan de prijs. Hoe krijg je dan toch de juiste voedingsstoffen binnen? Gelukkig hoeft gezond eten niet duur te zijn. In deze blog laten we je 5 betaalbare, gezonde voedingsproducten zien. Eet smakelijk! 

1. (Magere) kwark

Kwark zit vol eiwitten. In 100 gram kwark zitten ongeveer 10 gram eiwitten. Deze voedingsstoffen hebben veel voordelen voor je gezondheid. Als je afvalt zul je waarschijnlijk meer sporten om een calorietekort te kunnen hanteren. Dan is eiwit in je voeding erg belangrijk, want dat speelt een grote rol in het herstel van je spieren. Ook zorgen eiwitten voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar die ongezonde snack grijpt. Kies voor magere kwark als je op je gewicht let, deze variant bevat namelijk de helft minder calorieën dan volle kwark én bevat meer eiwitten.

Een kilo magere kwark kost €1,49 bij Albert Heijn.

2. Havermout

Havermout bevat veel vezels. Deze dragen bij aan een goede spijsvertering en gezonde darmen. Ook bevat havermout veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Daarnaast verlaagt havermout de kans op hart- en vaatziekten. Je kunt het eten als ontbijt met magere of halfvolle melk, hierdoor heb je een voedingsrijk begin van de dag. Je kunt er ook nog eens lekkere, gezonde recepten mee maken. Bijvoorbeeld havermoutpannenkoekjes, havermoutpap en havermout-dadelkoekjes. Een must-have in je kast dus!

Een kilo havermout kost €1,00 bij Albert Heijn.

3. Ongezouten noten

Een handje noten (25 gram) eten per dag is ontzettend goed voor je gezondheid. Noten als amandelen, hazelnoten, cashewnoten, paranoten, pistachenoten, paranoten en walnoten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten, omdat ze helpen in het verlagen van je cholesterol. Ook bevatten ze veel goede voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer, vitaminen, vezels en gezond onverzadigd vet. Noten bevatten wel veel calorieën, maar je krijgt er ook een vol gevoel door, waardoor je minder snel weer trek hebt in eten. Kies wel voor ongezouten noten, deze zijn het gezondst. Verder kun je kiezen uit ongebrande (rauwe), gebrande en geroosterde noten. Gebrande noten zijn op hoge temperatuur gebrand in olie, waardoor ze iets minder mineralen en vitaminen bevatten dan ongebrande noten. Over de olie hoef je je geen zorgen te maken, omdat noten al veel gezonde vetten bevatten nemen ze nauwelijks olie meer op. Daardoor hebben gebrande noten bijna evenveel vet als rauwe noten.

Ben je vegetariër? Dan is noten eten al helemaal een goed idee. Omdat je geen vlees eet, kun je het mineraal selenium uit verschillende noten halen. Selenium zorgt ervoor dat je rode bloedlichamen en cellen beschermd zijn tegen beschadiging en het mineraal heeft een belangrijke rol bij de werking van je schildklier.

Oké, bij de prijs hiervan spelen we een beetje vals, maar de 56 cent extra zijn het écht waard. Een zak (200 gram) ongezouten notenmix haal je voor €2,56 bij Albert Heijn.

4. Eieren

Eieren bestaan vooral uit eiwit en onverzadigd vet. Daardoor zit je na het eten van een ei lang vol. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine A, B2, foliumzuur en mineralen. Ook zit er cholesterol in een ei, waardoor het Voedingscentrum je aanraadt om niet meer dan 3 eieren per week te eten om de kans op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden. Toch is het een efficiënte bron van voedingsstoffen. Vooral voor de eiwitten. En wat ook fijn is: je kunt ontzettend veel variëren in hoe je je ei maakt. Je kunt een gekookt eitje eten, een omelet of je kiest voor een klassiek spiegelei.  

Een doosje met 10 eieren kost bij Albert Heijn €1,64.

5. Diepvriesgroenten

Groenten horen bij een gezond voedingspatroon. Maar als je langs het versschap loopt kun je schrikken van de hoge prijzen van de groenten. Een gouden tip: kijk eens in het vriesvak als je je groenten inkoopt. Diepvriesgroenten zijn soms goedkoper dan verse groenten, maar net zo gezond. Groenten uit pot of blik zijn ook goedkoper, maar deze moet je niet te vaak eten omdat er vaak suiker en/of zout aan toegevoegd is.

450 gram diepvriessperziebonen kost bij Albert Heijn €0,75.

Als je aan het afvallen bent is het, naast dat je gezond eet, ook belangrijk om op je calorie-inname te letten. Je valt immers af als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Deze producten geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel extra calorieën tot je neemt. Ken jij nog meer goedkope, gezonde voedingsproducten? Deel gerust je kennis in een berichtje onder onze Facebookpost!

Gerelateerde berichten

4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder
Tips om meer groenten te eten

6 simpele tips om meer groenten te eten

17 juni 2019 - Gezond eten

250 gram groenten eten per dag, haal jij dat? Groenten zijn heel voedzaam en vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het advies om zoveel gram per dag te eten is er niet voor niets. Zeker als je bezig bent met afvallen zijn groenten onmisbaar in je dieet, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Ideaal voedsel om lekker in je vel te zitten dus. Toch blijkt dat veel mensen het lastig vinden om de aanbevolen hoeveelheid te eten. We geven je in deze blog graag 6 tips om meer groenten te eten. 

Lees verder
Is suiker eten wel verstandig?

Is suiker eten wel verstandig?

5 juni 2019 - Gezond eten

De ramadan is voorbij en dat vieren moslims onder andere met veel zoete lekkernijen tijdens het Suikerfeest. Een welverdiend feest na de vastenmaand, hoewel mensen suikers vaak als gif voor het lichaam benoemen. Vooral mensen die aan het afvallen zijn vermijden suiker, omdat het als directe dikmaker wordt gezien. Maar dit is vaak niet haalbaar op lange termijn, waardoor je gefrustreerd raakt en je je gezonde voedingspatroon niet volhoudt. Gelukkig hoef je suiker niet volledig te verbannen uit je leven en kan er genoten worden van het Suikerfeest.

Lees verder