6 simpele tips om meer groenten te eten

Geplaatst op: 
17 juni 2019

250 gram groenten eten per dag, haal jij dat? Groenten zijn heel voedzaam en vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het advies om zoveel gram per dag te eten is er niet voor niets. Zeker als je bezig bent met afvallen zijn groenten onmisbaar in je dieet, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Ideaal voedsel om lekker in je vel te zitten dus. Toch blijkt dat veel mensen het lastig vinden om de aanbevolen hoeveelheid te eten. We geven je in deze blog graag 6 tips om meer groenten te eten. 

First things first, waarom zijn groenten goed voor je?

Je hoort om je heen dat groenten eten belangrijk is, maar waarom eigenlijk? Nou, ze zijn ontzettend voedzaam en goed voor je lichaam. Zo zitten groenten vol vitamines, voedingsvezels en mineralen. Je darmen blijven er gezond door en groenten voorkomen dat je extreme pieken in je bloedsuikerspiegel hebt. Ook zorgen groenten ervoor dat je een lager risico op hart- en vaatziekten hebt en voor een gezonde bloeddruk. Genoeg redenen om lekker veel groenten te eten, toch? Zeker, maar hoe kom je aan die aanbevolen 250 gram per dag?

Tip 1: Voeg groenten toe aan je ontbijt en lunch

Als je denkt aan groenten eten, denk je al snel aan je avondeten. Maar als je een schep van 250 gram alleen bij je avondmaaltijd moet opeten, is dat een flinke hap. Voeg eens wat groenten toe aan je ontbijt en lunch, zo spreid je je groente-inname over heel de dag en kom je makkelijker aan de aanbevolen hoeveelheid. Ontbijt bijvoorbeeld met een groenteomelet of voeg komkommer toe op je boterham met kaas en lunch met een lekkere salade of groentesoep. 

Tip 2: Groente als tussendoortje

Zin om te snacken? Eet wat groenten in plaats van een koekje! Groente is een ideaal tussendoortje. Bijvoorbeeld tomaatjes, komkommer, paprika of wortels. Dip ze lekker in hummus, een yoghurtdip of smakelijke tzatziki. Groenten stillen je honger en geven je een lang, verzadigd gevoel, waardoor je het zonder honger volhoudt tot je volgende maaltijd. Én het helpt je een stap dichterbij die 250 gram groenten per dag natuurlijk. 

Tip 3: Trek in pizza of patat? Kies de groentevorm

Héérlijk, die vette pizza en patat. Maar erg gezond is het niet. Gelukkig bestaan er tegenwoordig gezondere alternatieven. In de supermarkt kun je bijvoorbeeld een pizzabodem van bloemkool kopen. Als je hier allerlei groenten op doet die je lekker vindt, heb je een pizza én groentebom ineen. Patat kun je ook gezond maken: maak reepjes van bijvoorbeeld paprika, komkommer, wortel, pastinaak of pompoen en smullen maar! 

Tip 4:  Zet groenten op je aanrecht of bureau

Uit het oog, uit het hart. Dit gezegde is goed van toepassing op het eten van groenten. Onze zintuigen beïnvloeden ons eetgedrag. Je kent het vast wel: als die koekjes op tafel liggen, wíl je ze ook eten. Als je een hamburger ruikt, heb je er meteen trek in. Vervang daarom je pot met koekjes op het aanrecht door een mand groenten. Of zorg dat je je snackgroenten in zicht hebt liggen op je bureau. Zo herinner je jezelf er steeds aan om je groenten te eten.

Tip 5: Slurp die groentesoep op

Groentesoep is een ideaal gerecht om veel groenten door binnen te krijgen. Het bestaat uit enorm veel groenten en je kunt er extra veel van maken wat je kunt bewaren, waardoor je ook op een luie avond genoeg groenten binnen kunt krijgen. Groentesoep maak je door ui en knoflook te fruiten in een pan, er groenten naar keuze bij te doen en dit in bouillon te koken. Als de groenten zacht zijn pureer je ze en is je soep klaar, zo simpel is het om veel groenten te eten! 

Tip 6: Haal je recepten uit een vegetarisch kookboek

Als je in je hoofd hebt dat groenten smakeloos en saai zijn, heb je het flink mis. Probeer eens wat recepten uit een vegetarisch kookboek en verras jezelf met hoe lekker groentegerechten zijn. Door bijvoorbeeld het toevoegen van verschillende kruiden word jij een ware keukenprins(es) en maak je heerlijke, smaakvolle groenten. 

Voldoende groenten eten is dus geen straf en hoeft niet moeilijk te zijn. Met variatie in je groentekeuze en slimme recepten krijg je zo die 250 gram groenten per dag binnen. Eet smakelijk!

Gerelateerde berichten

4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder
Is suiker eten wel verstandig?

Is suiker eten wel verstandig?

5 juni 2019 - Gezond eten

De ramadan is voorbij en dat vieren moslims onder andere met veel zoete lekkernijen tijdens het Suikerfeest. Een welverdiend feest na de vastenmaand, hoewel mensen suikers vaak als gif voor het lichaam benoemen. Vooral mensen die aan het afvallen zijn vermijden suiker, omdat het als directe dikmaker wordt gezien. Maar dit is vaak niet haalbaar op lange termijn, waardoor je gefrustreerd raakt en je je gezonde voedingspatroon niet volhoudt. Gelukkig hoef je suiker niet volledig te verbannen uit je leven en kan er genoten worden van het Suikerfeest.

Lees verder
Gezonde, goedkope voedingsproducten

5x gezonde producten onder de €2,-

22 mei 2019 - Gezond eten

Heb je ook weleens aan het einde van je geld een stuk maand over? Wanneer je aan het afvallen bent om straks vol trots je summer body te laten zien op het strand, kun je je laatste beetje geld beter niet uitgeven aan ongezond voedsel. Maar gezond eten zoals zalm, avocado’s en verse groenten zijn redelijk aan de prijs. Hoe krijg je dan toch de juiste voedingsstoffen binnen? Gelukkig hoeft gezond eten niet duur te zijn. In deze blog laten we je 5 betaalbare, gezonde voedingsproducten zien. Eet smakelijk! 

Lees verder