6 simpele tips om meer groenten te eten

Geplaatst op: 
17 juni 2019

250 gram groenten eten per dag, haal jij dat? Groenten zijn heel voedzaam en vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het advies om zoveel gram per dag te eten is er niet voor niets. Zeker als je bezig bent met afvallen zijn groenten onmisbaar in je dieet, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Ideaal voedsel om lekker in je vel te zitten dus. Toch blijkt dat veel mensen het lastig vinden om de aanbevolen hoeveelheid te eten. We geven je in deze blog graag 6 tips om meer groenten te eten. 

First things first, waarom zijn groenten goed voor je?

Je hoort om je heen dat groenten eten belangrijk is, maar waarom eigenlijk? Nou, ze zijn ontzettend voedzaam en goed voor je lichaam. Zo zitten groenten vol vitamines, voedingsvezels en mineralen. Je darmen blijven er gezond door en groenten voorkomen dat je extreme pieken in je bloedsuikerspiegel hebt. Ook zorgen groenten ervoor dat je een lager risico op hart- en vaatziekten hebt en voor een gezonde bloeddruk. Genoeg redenen om lekker veel groenten te eten, toch? Zeker, maar hoe kom je aan die aanbevolen 250 gram per dag?

Tip 1: Voeg groenten toe aan je ontbijt en lunch

Als je denkt aan groenten eten, denk je al snel aan je avondeten. Maar als je een schep van 250 gram alleen bij je avondmaaltijd moet opeten, is dat een flinke hap. Voeg eens wat groenten toe aan je ontbijt en lunch, zo spreid je je groente-inname over heel de dag en kom je makkelijker aan de aanbevolen hoeveelheid. Ontbijt bijvoorbeeld met een groenteomelet of voeg komkommer toe op je boterham met kaas en lunch met een lekkere salade of groentesoep. 

Tip 2: Groente als tussendoortje

Zin om te snacken? Eet wat groenten in plaats van een koekje! Groente is een ideaal tussendoortje. Bijvoorbeeld tomaatjes, komkommer, paprika of wortels. Dip ze lekker in hummus, een yoghurtdip of smakelijke tzatziki. Groenten stillen je honger en geven je een lang, verzadigd gevoel, waardoor je het zonder honger volhoudt tot je volgende maaltijd. Én het helpt je een stap dichterbij die 250 gram groenten per dag natuurlijk. 

Tip 3: Trek in pizza of patat? Kies de groentevorm

Héérlijk, die vette pizza en patat. Maar erg gezond is het niet. Gelukkig bestaan er tegenwoordig gezondere alternatieven. In de supermarkt kun je bijvoorbeeld een pizzabodem van bloemkool kopen. Als je hier allerlei groenten op doet die je lekker vindt, heb je een pizza én groentebom ineen. Patat kun je ook gezond maken: maak reepjes van bijvoorbeeld paprika, komkommer, wortel, pastinaak of pompoen en smullen maar! 

Tip 4:  Zet groenten op je aanrecht of bureau

Uit het oog, uit het hart. Dit gezegde is goed van toepassing op het eten van groenten. Onze zintuigen beïnvloeden ons eetgedrag. Je kent het vast wel: als die koekjes op tafel liggen, wíl je ze ook eten. Als je een hamburger ruikt, heb je er meteen trek in. Vervang daarom je pot met koekjes op het aanrecht door een mand groenten. Of zorg dat je je snackgroenten in zicht hebt liggen op je bureau. Zo herinner je jezelf er steeds aan om je groenten te eten.

Tip 5: Slurp die groentesoep op

Groentesoep is een ideaal gerecht om veel groenten door binnen te krijgen. Het bestaat uit enorm veel groenten en je kunt er extra veel van maken wat je kunt bewaren, waardoor je ook op een luie avond genoeg groenten binnen kunt krijgen. Groentesoep maak je door ui en knoflook te fruiten in een pan, er groenten naar keuze bij te doen en dit in bouillon te koken. Als de groenten zacht zijn pureer je ze en is je soep klaar, zo simpel is het om veel groenten te eten! 

Tip 6: Haal je recepten uit een vegetarisch kookboek

Als je in je hoofd hebt dat groenten smakeloos en saai zijn, heb je het flink mis. Probeer eens wat recepten uit een vegetarisch kookboek en verras jezelf met hoe lekker groentegerechten zijn. Door bijvoorbeeld het toevoegen van verschillende kruiden word jij een ware keukenprins(es) en maak je heerlijke, smaakvolle groenten. 

Voldoende groenten eten is dus geen straf en hoeft niet moeilijk te zijn. Met variatie in je groentekeuze en slimme recepten krijg je zo die 250 gram groenten per dag binnen. Eet smakelijk!

Gerelateerde berichten

tips voor een gezonde Sinterklaasavond

Hoe overleef ik de Sinterklaaslekkernijen?

4 december 2019 - Gezond eten

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat het snoepgoed voor het oprapen ligt. Chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken, marsepein, amandelstaven, schuimpjes, taai taai: allemaal lekkernijen waar je maar al te graag wat van wil proeven. Hoewel je weet dat dit niet de beste voeding is die je kunt eten, blijft de verleiding groot. Vooral als je aan het afvallen bent, is de decembermaand een lastige tijd van het jaar. Hoe overleef je de Sinterklaaslekkernijen? Met deze tips en recepten kom je Sinterklaasavond door zonder ‘nee’ te hoeven zeggen tegen de lekkernijen. 

Lees verder
Dit is waarom je moet eten na het sporten

Eten na het sporten? Doen! Dit is waarom…

23 oktober 2019 - Gezond eten

Zo, je training zit er weer op. Je hebt flink je best gedaan en een pittige work-out doorstaan. Heb je al trek na deze intensieve inspanning? Veel mensen willen of durven niet na het sporten te eten. Vooral bij mensen die willen afvallen speelt de gedachte dat het verspilde moeite van de calorieverbranding is, om direct erna weer calorieën erbij te eten. Logische gedachte. Maar toch is het voor iedereen belangrijk om na een work-out iets te eten. Of je nu aan het afvallen bent, spiermassa aan het opbouwen bent of weer aan je conditie hebt gewerkt. In deze blog vertellen we waarom je na je work-out toch wat moet eten en wat je dan het beste kunt nemen. 

Lees verder
4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder