Eiwitten en alcohol: dit moet je weten

Geplaatst op: 
19 februari 2019

Eiwitten zijn belangrijk in je voedingspatroon als je hard bezig bent met sporten. Toch bestaat er veel onduidelijkheid over. Personal coach Joraline legt je uit waarom eiwitten zo belangrijk zijn, welke soorten eiwitten er zijn er en hoeveel je nou eigenlijk nodig hebt. En eindelijk antwoord op de vraag: gaat een biertje, wijntje of een lekkere cocktail nou wel of niet samen met een sportieve leefstijl? Benieuwd? Je leest het allemaal in deze blog.

Dit moet je weten over eiwitten

Waarom zijn eiwitten nou eigenlijk belangrijk als je bezig bent met sporten? Eiwitten dienen als bouwstoffen voor spieren, huid en haar. Ze zorgen voor groei, herstel en onderhoud van alle weefsel. Tevens zijn eiwitten nodig voor de aanmaak van enzymen en hormonen, die belangrijke stofwisselingsprocessen beïnvloeden.

Je lichaam is opgebouwd uit miljoenen lichaamscellen die voor een deel zijn opgebouwd uit eiwitten. Als we nog een stap dieper gaan bestaan eiwitten uit aminozuren. Een eiwit bestaat uit een aaneenschakeling van aminozuren. En de manier waarop ze aan elkaar gekoppeld zijn bepaald wat voor soort eiwit het is. Er zijn 22 verschillende aminozuren, waarvan ons lichaam er 13 zelf kan aanmaken en 9 essentieel zijn om via de voeding binnen te krijgen.

Waar zit het in?

Magere vleessoorten, vis, noten, peulvruchten, eieren en magere zuivelproducten bevatten veel eiwitten. Eet je geen dierlijke producten? Dan is het iets lastiger. Dierlijke eiwitten lijken het meest op de menselijke eiwitten, dus neemt je lichaam makkelijker op. Plantaardige eiwitten bevatten niet alle essentiële aminozuren en zijn daarbij ook nog eens moeilijker te verteren door het lichaam. Het is dan ook belangrijk op de combinatie van producten let. Als je peulvruchten en granen samen eet worden de aminozuren beter samengesteld en opgenomen door het lichaam.

Deze hoeveelheden kun je aanhouden

Om te bepalen hoeveel eiwit je nodig hebt moet je rekening houden met leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en je activiteitenniveau. Wanneer je veel aan krachtsport doet heb je meer eiwitten nodig in verband met spierbehoud en spieropbouw. Een algemene regel die veelal wordt aangehouden is een minimum van 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht (gemiddelde Nederlander) tot maximaal 2 gram per kilogram lichaamsgewicht (krachttraining).

Moet je eiwitshakes drinken om aan je eiwitten te komen?

Nee, je spieren groeien niet gelijk als je een flinke eiwitshake drinkt. Een te veel aan eiwit werkt zelf averechts, dit wijst namelijk op te weinig koolhydraten en vet. Je energie moet dan uit eiwitten komen en door je spieren worden afgebroken. Eiwitten worden enkel in noodgevallen gebruikt als energiebron. Mensen zonder bijzonderheden (zoals allergieën, intolerantie en veganisten) kunnen de behoefte aan eiwitten makkelijk uit de ‘gewone’ voeding halen. Extra aanvulling is vaak niet nodig.

Hoe zit het nou met alcohol?

Net als in vetten, koolhydraten en eiwitten is voor alcohol ook duidelijk hoeveel calorieën per eenheid je binnenkrijgt. Een gram alcohol bevat 7 calorieën. Dit zijn zogenaamde lege calorieën. Lege calorieën dragen niet bij aan je sportdoelen. Zoals je bijvoorbeeld hierboven kon lezen zorgen eiwitten voor spierherstel en zorgen koolhydraten ervoor dat je genoeg energie hebt om een goede work-out te doen. Voor alcohol geldt dat niet. Sterker nog, na een avondje drinken heb je de dag erna grote kans op behoorlijke uitdroging en tijdens het sporten wordt dat alleen maar meer. Daarnaast is je lever druk bezig om de alcohol af te breken, waardoor de koolhydraten die je gegeten hebt niet goed verwerkt worden en dus niet optimaal werken voor je training. Na een avond doorhalen is het, gezien de nadelen, verstandig om een dagje sporten over te slaan.

Gerelateerde berichten

tips voor een gezonde Sinterklaasavond

Hoe overleef ik de Sinterklaaslekkernijen?

4 december 2019 - Gezond eten

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat het snoepgoed voor het oprapen ligt. Chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken, marsepein, amandelstaven, schuimpjes, taai taai: allemaal lekkernijen waar je maar al te graag wat van wil proeven. Hoewel je weet dat dit niet de beste voeding is die je kunt eten, blijft de verleiding groot. Vooral als je aan het afvallen bent, is de decembermaand een lastige tijd van het jaar. Hoe overleef je de Sinterklaaslekkernijen? Met deze tips en recepten kom je Sinterklaasavond door zonder ‘nee’ te hoeven zeggen tegen de lekkernijen. 

Lees verder
Dit is waarom je moet eten na het sporten

Eten na het sporten? Doen! Dit is waarom…

23 oktober 2019 - Gezond eten

Zo, je training zit er weer op. Je hebt flink je best gedaan en een pittige work-out doorstaan. Heb je al trek na deze intensieve inspanning? Veel mensen willen of durven niet na het sporten te eten. Vooral bij mensen die willen afvallen speelt de gedachte dat het verspilde moeite van de calorieverbranding is, om direct erna weer calorieën erbij te eten. Logische gedachte. Maar toch is het voor iedereen belangrijk om na een work-out iets te eten. Of je nu aan het afvallen bent, spiermassa aan het opbouwen bent of weer aan je conditie hebt gewerkt. In deze blog vertellen we waarom je na je work-out toch wat moet eten en wat je dan het beste kunt nemen. 

Lees verder
4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder