Eten na het sporten? Doen! Dit is waarom…

Geplaatst op: 
23 oktober 2019

Zo, je training zit er weer op. Je hebt flink je best gedaan en een pittige work-out doorstaan. Heb je al trek na deze intensieve inspanning? Veel mensen willen of durven niet na het sporten te eten. Vooral bij mensen die willen afvallen speelt de gedachte dat het verspilde moeite van de calorieverbranding is, om direct erna weer calorieën erbij te eten. Logische gedachte. Maar toch is het voor iedereen belangrijk om na een work-out iets te eten. Of je nu aan het afvallen bent, spiermassa aan het opbouwen bent of weer aan je conditie hebt gewerkt. In deze blog vertellen we waarom je na je work-out toch wat moet eten en wat je dan het beste kunt nemen. 

Voordat we duidelijk kunnen maken waarom het belangrijk is om te eten na het sporten, leggen we even uit wat er ook al weer precies met je lichaam gebeurt als je sport. Tijdens je work-out ontstaan er kleine scheurtjes in je spierweefsel. Dit klinkt misschien schadelijk en ongezond, maar dat is het in principe niet. Er moeten scheurtjes ontstaan om je lichaam sterker te maken. Deze schade moet wel herstellen. Daar gaat je lichaam ná je trainen pas mee aan de slag. Het maakt daarbij nieuw spierweefsel aan, waardoor je spieren dus sterker worden dan ze daarvoor waren.


Bouwstoffen uit voeding

Je voelt de conclusie na deze uitleg misschien al aankomen. Omdat je spieren moeten herstellen, hebben ze bouwstoffen uit voeding nodig. Daarom is het belangrijk dat je na het sporten wat eet. Op die manier kunnen je spieren sneller herstellen. Daarbij geldt ook dat hoe sneller je voedingsstoffen binnen krijgt, hoe effectiever en eerder je lichaam aan de slag gaat met het herstellen van de spierscheurtjes. Je hoeft niet na het afronden van je work-out meteen naar je kluisje te rennen om je boterham te pakken. Als er tussen je pre-work-outmaaltijd en je postwork-outmaaltijd maximaal 4 uur zit, dan is dat goed. Heb je dus bijvoorbeeld een uur voor je work-out nog iets gegeten en heb je een uur getraind, kun je dus tot 2 uur daarna iets eten voor het herstel.

Welke voedingsstoffen heeft je lichaam na het sporten nodig?

Oké, dus je moet iets eten na het sporten om bouwstoffen binnen te krijgen. Maar welke zijn er dan nodig? Koolhydraten, eiwitten en vocht zijn de belangrijkste voedingsstoffen die je in je postwork-outvoedsel moet hebben. De eiwitten zijn belangrijk voor het spierherstel; ze bestaan uit aminozuren, welke de bouwstenen van je nieuwe spierweefsel vormen. Koolhydraten helpen om je spierherstel goed te laten verlopen en geven je energie die je na een energiedip van de intensieve inspanning nodig hebt, waardoor je sneller weer inspanning kunt leveren. Ten slotte is water belangrijk om de vochtbalans in je lichaam weer aan te vullen. Tijdens je work-out heb je veel water uit je lichaam verloren, voornamelijk door zweet. Om het functioneren van je lichaam niet te beperken is het belangrijk dat je tijdens en na je training genoeg water drinkt.

Wat kun je eten na het sporten?

We geven je graag inspiratie wat betreft de maaltijden of snacks die je na je work-out kunt eten. Een paar suggesties zijn zelfs makkelijk mee te nemen naar je Fit For Free-club. 

  • Een volkoren boterham met een gekookt ei
  • Zalm met rijst
  • Volkoren crackers met hummus
  • Een smoothie van kwark en vers fruit
  • Pastasalade, met volkoren pasta en bijvoorbeeld gerookte kip

Niet iedereen heeft tijd of zin om na een work-out een complete maaltijd op te eten. Dat hoeft ook niet, maar zorg er wel voor dat je snack of maaltijd koolhydraten en eiwitten bevat. Drink daarnaast voldoende water.

Hoe zit het met eiwitshakes?

Eiwitshakes zijn een goed alternatief als je echt geen tijd hebt om een maaltijd/snack voor of na het sporten te bereiden. Hiermee vul je vooral je eiwitten goed aan. Eet er een banaantje bij om ook de koolhydraten binnen te krijgen voor nieuwe energie. Toch geven wij de voorkeur aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon, en raden we je aan een voedzame maaltijd te verkiezen boven een eiwitshake als postwork-out.

Eet ook na het sporten als je aan het afvallen bent

Mensen die afvallen denken vaak dat eten na het sporten niet handig is, omdat ze hard werken aan een aanhoudende calorietekort. Heb je net een uur hard gewerkt om die calorieën eraf te sporten, ga je na je work-out weer calorieën eraan eten. Dat is onzinnig, toch? De gedachte is logisch, maar toch is het belangrijk om iets te eten. Als je je lichaam de bouwstoffen niet geeft via je voeding om de spierscheuren te herstellen, gaat het spierweefsel afbreken en gebruiken. Je verbrandt zo minder calorieën omdat je metabolisme vertraagt. Beter is om ervoor te zorgen dat je calorie-inname over de hele dag lager is dan je verbruik. Eet daarom bij alle maaltijden wat minder calorieën, in plaats van te bezuinigen bij je postwork-outsnack.

Je kunt na je work-out natuurlijk thuis wat eten, maar je bent ook van harte welkom om in onze gezellige social corner (te vinden in iedere Fit For Free-club) je meegebrachte maaltijd of snack te nuttigen. 

Gerelateerde berichten

tips voor een gezonde Sinterklaasavond

Hoe overleef ik de Sinterklaaslekkernijen?

4 december 2019 - Gezond eten

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat het snoepgoed voor het oprapen ligt. Chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken, marsepein, amandelstaven, schuimpjes, taai taai: allemaal lekkernijen waar je maar al te graag wat van wil proeven. Hoewel je weet dat dit niet de beste voeding is die je kunt eten, blijft de verleiding groot. Vooral als je aan het afvallen bent, is de decembermaand een lastige tijd van het jaar. Hoe overleef je de Sinterklaaslekkernijen? Met deze tips en recepten kom je Sinterklaasavond door zonder ‘nee’ te hoeven zeggen tegen de lekkernijen. 

Lees verder
4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder
Tips om meer groenten te eten

6 simpele tips om meer groenten te eten

17 juni 2019 - Gezond eten

250 gram groenten eten per dag, haal jij dat? Groenten zijn heel voedzaam en vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het advies om zoveel gram per dag te eten is er niet voor niets. Zeker als je bezig bent met afvallen zijn groenten onmisbaar in je dieet, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Ideaal voedsel om lekker in je vel te zitten dus. Toch blijkt dat veel mensen het lastig vinden om de aanbevolen hoeveelheid te eten. We geven je in deze blog graag 6 tips om meer groenten te eten. 

Lees verder