Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als je geen vlees eet?

Geplaatst op: 
13 maart 2019

Vegetariërs, veganisten, pescotariërs en flexitariërs of juist helemaal niet: iedereen is op zijn of haar eigen manier bezig met vleesconsumptie. Misschien heb je al gezien dat het deze week de Nationale Week Zonder Vlees is. Volgens het Voedingscentrum is het ook goed voor je gezondheid om wat te minderen met vlees en zuivel, zo heb je bijvoorbeeld een lager risico op hart- en vaatziekten. Maar het kan ook lastig zijn om genoeg eiwitten binnen te krijgen als je hard bezig bent met krachttraining. In deze blog lees je hoe je daar per voedingspatroon op kunt letten.

Flexitariërs

Flexitariërs eten één dag per week geen vlees of vis. Dit zal voor je inname van eiwitten weinig verschil maken, omdat je op de andere dagen wel gewoon vlees eet. Op deze dag kun je bijvoorbeeld makkelijk kiezen voor extra peulvruchten of een lekkere vleesvervanger bij het avondeten.

Vegetariërs

Vegetariërs eten geen vlees en vis, maar meestal wel zuivel en eieren. Twee grote eiwitbronnen vallen in dit eetpatroon weg. Als je veel traint is het daarom goed om toch extra te letten op je eiwitinname. Gelukkig is dit met een vegetarisch eetpatroon goed te doen. Naast zuivel en eieren kun je naast vlees en vis sojaproducten, peulvruchten, noten en pitten en plantaardige vleesvervangers aan je voedingspatroon toevoegen.

Veganisten

Mensen die veganistisch eten, eten helemaal geen dierlijke producten. Naast vlees, vis, zuivel en eieren vallen hier ook alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong onder, zoals honing en producten die gelatine bevatten. Echte veganisten gebruiken ook geen andere materialen afkomstig van dieren, zoals leer.

Als je veganistisch eet krijg je snel te weinig eiwit binnen voor spieropbouw bij zware training. Een paar dagen je voeding bijhouden om te kijken hoe je ervoor staat is in dat geval een goed idee. Want naast te weinig eiwitten liggen een vitamine B12 tekort, te weinig calcium en ijzertekort op de loer. Dit kun je over het algemeen goed op peil brengen door dit bij te slikken.

Als je hard bezig bent met trainen en het met normale voedingsmiddelen niet lukt om genoeg eiwitten binnen te krijgen kan je eiwitpoeders of repen toevoegen aan je voedingspatroon. In een dieet waar je dierlijke producten eet is dit waarschijnlijk niet nodig, maar als je werkt aan een bepaald sportdoel met een beperkt eetpatroon kan dit zeker helpen. Tegenwoordig zijn daar ook hele goede veganistische opties voor.

Als je meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je gemiddeld per persoon 130 liter water, 76 kilometer aan uitstoot van een auto en 770 gram vlees. Dat zijn natuurlijk hele mooie resultaten voor de wereld om ons heen. Eet jij al minder vlees? Laat het ons weten onder onze laatste Facebookpost!

Bron: Voedingscentrum en https://weekzondervlees.nl/

Gerelateerde berichten

tips voor een gezonde Sinterklaasavond

Hoe overleef ik de Sinterklaaslekkernijen?

4 december 2019 - Gezond eten

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat het snoepgoed voor het oprapen ligt. Chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken, marsepein, amandelstaven, schuimpjes, taai taai: allemaal lekkernijen waar je maar al te graag wat van wil proeven. Hoewel je weet dat dit niet de beste voeding is die je kunt eten, blijft de verleiding groot. Vooral als je aan het afvallen bent, is de decembermaand een lastige tijd van het jaar. Hoe overleef je de Sinterklaaslekkernijen? Met deze tips en recepten kom je Sinterklaasavond door zonder ‘nee’ te hoeven zeggen tegen de lekkernijen. 

Lees verder
Dit is waarom je moet eten na het sporten

Eten na het sporten? Doen! Dit is waarom…

23 oktober 2019 - Gezond eten

Zo, je training zit er weer op. Je hebt flink je best gedaan en een pittige work-out doorstaan. Heb je al trek na deze intensieve inspanning? Veel mensen willen of durven niet na het sporten te eten. Vooral bij mensen die willen afvallen speelt de gedachte dat het verspilde moeite van de calorieverbranding is, om direct erna weer calorieën erbij te eten. Logische gedachte. Maar toch is het voor iedereen belangrijk om na een work-out iets te eten. Of je nu aan het afvallen bent, spiermassa aan het opbouwen bent of weer aan je conditie hebt gewerkt. In deze blog vertellen we waarom je na je work-out toch wat moet eten en wat je dan het beste kunt nemen. 

Lees verder
4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder