Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als je geen vlees eet?

Geplaatst op: 
13 maart 2019

Vegetariërs, veganisten, pescotariërs en flexitariërs of juist helemaal niet: iedereen is op zijn of haar eigen manier bezig met vleesconsumptie. Misschien heb je al gezien dat het deze week de Nationale Week Zonder Vlees is. Volgens het Voedingscentrum is het ook goed voor je gezondheid om wat te minderen met vlees en zuivel, zo heb je bijvoorbeeld een lager risico op hart- en vaatziekten. Maar het kan ook lastig zijn om genoeg eiwitten binnen te krijgen als je hard bezig bent met krachttraining. In deze blog lees je hoe je daar per voedingspatroon op kunt letten.

Flexitariërs

Flexitariërs eten één dag per week geen vlees of vis. Dit zal voor je inname van eiwitten weinig verschil maken, omdat je op de andere dagen wel gewoon vlees eet. Op deze dag kun je bijvoorbeeld makkelijk kiezen voor extra peulvruchten of een lekkere vleesvervanger bij het avondeten.

Vegetariërs

Vegetariërs eten geen vlees en vis, maar meestal wel zuivel en eieren. Twee grote eiwitbronnen vallen in dit eetpatroon weg. Als je veel traint is het daarom goed om toch extra te letten op je eiwitinname. Gelukkig is dit met een vegetarisch eetpatroon goed te doen. Naast zuivel en eieren kun je naast vlees en vis sojaproducten, peulvruchten, noten en pitten en plantaardige vleesvervangers aan je voedingspatroon toevoegen.

Veganisten

Mensen die veganistisch eten, eten helemaal geen dierlijke producten. Naast vlees, vis, zuivel en eieren vallen hier ook alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong onder, zoals honing en producten die gelatine bevatten. Echte veganisten gebruiken ook geen andere materialen afkomstig van dieren, zoals leer.

Als je veganistisch eet krijg je snel te weinig eiwit binnen voor spieropbouw bij zware training. Een paar dagen je voeding bijhouden om te kijken hoe je ervoor staat is in dat geval een goed idee. Want naast te weinig eiwitten liggen een vitamine B12 tekort, te weinig calcium en ijzertekort op de loer. Dit kun je over het algemeen goed op peil brengen door dit bij te slikken.

Als je hard bezig bent met trainen en het met normale voedingsmiddelen niet lukt om genoeg eiwitten binnen te krijgen kan je eiwitpoeders of repen toevoegen aan je voedingspatroon. In een dieet waar je dierlijke producten eet is dit waarschijnlijk niet nodig, maar als je werkt aan een bepaald sportdoel met een beperkt eetpatroon kan dit zeker helpen. Tegenwoordig zijn daar ook hele goede veganistische opties voor.

Als je meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je gemiddeld per persoon 130 liter water, 76 kilometer aan uitstoot van een auto en 770 gram vlees. Dat zijn natuurlijk hele mooie resultaten voor de wereld om ons heen. Eet jij al minder vlees? Laat het ons weten onder onze laatste Facebookpost!

Bron: Voedingscentrum en https://weekzondervlees.nl/

Gerelateerde berichten

4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder
Tips om meer groenten te eten

6 simpele tips om meer groenten te eten

17 juni 2019 - Gezond eten

250 gram groenten eten per dag, haal jij dat? Groenten zijn heel voedzaam en vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het advies om zoveel gram per dag te eten is er niet voor niets. Zeker als je bezig bent met afvallen zijn groenten onmisbaar in je dieet, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Ideaal voedsel om lekker in je vel te zitten dus. Toch blijkt dat veel mensen het lastig vinden om de aanbevolen hoeveelheid te eten. We geven je in deze blog graag 6 tips om meer groenten te eten. 

Lees verder
Is suiker eten wel verstandig?

Is suiker eten wel verstandig?

5 juni 2019 - Gezond eten

De ramadan is voorbij en dat vieren moslims onder andere met veel zoete lekkernijen tijdens het Suikerfeest. Een welverdiend feest na de vastenmaand, hoewel mensen suikers vaak als gif voor het lichaam benoemen. Vooral mensen die aan het afvallen zijn vermijden suiker, omdat het als directe dikmaker wordt gezien. Maar dit is vaak niet haalbaar op lange termijn, waardoor je gefrustreerd raakt en je je gezonde voedingspatroon niet volhoudt. Gelukkig hoef je suiker niet volledig te verbannen uit je leven en kan er genoten worden van het Suikerfeest.

Lees verder