Hoe (on)gezond is brood?

Geplaatst op: 
14 mei 2019

Witbrood, volkorenbrood, stokbrood, meergranenbrood, we hebben het allemaal in de supermarkt liggen. Nederland is echt een broodland. Nederlanders eten gemiddeld 3 tot 4 sneetjes brood per dag. Als ontbijt, lunch of zelfs als tussendoortje. Het is een makkelijke voedingsbron en je hebt het zo bereid. Maar is brood wel gezond? Een vraag die richting de zomer vaker gesteld wordt. Dan willen we allemaal het liefst nog een paar kilo kwijt, voordat we op het strand paraderen. Hoort brood thuis in een eetpatroon als je aan het afvallen bent? Is het geen dikmaker? In deze blog leggen we uit waarom je je boterham niet over hoeft te slaan.  

Waaruit bestaat brood?

Er zijn verschillende soorten brood. Van pistoletjes tot roggebrood, van croissants tot worstenbrood. In deze blog bekijken we de voedingswaarde van wit-, bruin- en volkorenbrood. Deze broden worden gemaakt van bloem of meel van graansoorten, water, gist of een ander rijsmiddel en zout. Bij het maken van witbrood wordt alleen het binnenste deel van de graankorrel gebruikt. In bruin- en volkorenbrood worden hele graankorrels verwerkt.

Welke voedingswaarde heeft brood?

Brood bestaat voor een groot deel uit koolhydraten. Een sneetje van een volkoren brood (30 gram) bevat ongeveer 75 calorieën, waarvan het grootste deel door de koolhydraten te verklaren is (13 gram, 52 kcal). Ook bevat een boterham eiwitten, vezels en een klein beetje vetten. Verder is een boterham rijk aan B-vitamines en mineralen. Dan hebben we het wel over volkoren brood, want witbrood is minder rijk aan deze voedingsstoffen omdat hier geen hele granen in zijn verwerkt. 

Word je dik van brood?

Sommige mensen denken dat je dik wordt van brood omdat er veel koolhydraten in zitten. Dat is onterecht. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te bewegen, praten, denken, kortom: om in leven te blijven. Als je te weinig koolhydraten nuttigt, gebruikt je lichaam je eigen spiereiwit om energie te produceren. Daardoor breken je spieren af, dat wil je natuurlijk voorkómen. Je wordt dus niet vanzelfsprekend dik van koolhydraten. Als je een overschot aan calorieën hebt, kom je wel aan. Maar dat staat los van koolhydraten. Je lichaam slaat het teveel aan calorieën dan namelijk op als vet. Eet je te veel brood, dan kan het zijn dat je je dagelijkse caloriebehoefte overschrijdt en aankomt. Eet je gezond en gevarieerd en let je op je calorie-inname? Dan hoef je je boterham niet te laten staan. Je wordt van koolhydraten niet dikker dan van andere voedingsstoffen. 

Is brood ongezond?

De ene broodsoort is gezonder dan de andere. Je kunt het beste volkorenbrood eten, omdat hier veel vezels en mineralen in zitten die onder andere een goede bijdrage leveren aan je darmwerking. Bovendien verlagen volkoren graanproducten het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2.  Bruinbrood is een combinatie tussen volkoren- en witbrood. Witbrood bevat weinig belangrijke voedingsstoffen, geef daarom de voorkeur aan volkorenbrood.

Dus: kun je brood eten als je wilt afvallen?

Volkorenbrood is dus niet ongezond – integendeel: het zit juist vol vezels, vitamines en mineralen – en je wordt er niet vanzelfsprekend dik van. Je kunt daarom prima brood eten als je wilt afvallen. Let daarbij wel op hoe veel brood je eet. Als je veel boterhammen op een dag eet kun je al snel veel calorieën binnenkrijgen. Bij afvallen geldt: als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af. Verkies volkorenbrood wel boven bruin- of witbrood, omdat hier meer belangrijke voedingsstoffen inzitten. Eet smakelijk! 

Bron: Voedingscentrum

Gerelateerde berichten

Tips om meer groenten te eten

6 simpele tips om meer groenten te eten

17 juni 2019 - Gezond eten

250 gram groenten eten per dag, haal jij dat? Groenten zijn heel voedzaam en vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het advies om zoveel gram per dag te eten is er niet voor niets. Zeker als je bezig bent met afvallen zijn groenten onmisbaar in je dieet, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Ideaal voedsel om lekker in je vel te zitten dus. Toch blijkt dat veel mensen het lastig vinden om de aanbevolen hoeveelheid te eten. We geven je in deze blog graag 6 tips om meer groenten te eten. 

Lees verder
Is suiker eten wel verstandig?

Is suiker eten wel verstandig?

5 juni 2019 - Gezond eten

De ramadan is voorbij en dat vieren moslims onder andere met veel zoete lekkernijen tijdens het Suikerfeest. Een welverdiend feest na de vastenmaand, hoewel mensen suikers vaak als gif voor het lichaam benoemen. Vooral mensen die aan het afvallen zijn vermijden suiker, omdat het als directe dikmaker wordt gezien. Maar dit is vaak niet haalbaar op lange termijn, waardoor je gefrustreerd raakt en je je gezonde voedingspatroon niet volhoudt. Gelukkig hoef je suiker niet volledig te verbannen uit je leven en kan er genoten worden van het Suikerfeest.

Lees verder
Gezonde, goedkope voedingsproducten

5x gezonde producten onder de €2,-

22 mei 2019 - Gezond eten

Heb je ook weleens aan het einde van je geld een stuk maand over? Wanneer je aan het afvallen bent om straks vol trots je summer body te laten zien op het strand, kun je je laatste beetje geld beter niet uitgeven aan ongezond voedsel. Maar gezond eten zoals zalm, avocado’s en verse groenten zijn redelijk aan de prijs. Hoe krijg je dan toch de juiste voedingsstoffen binnen? Gelukkig hoeft gezond eten niet duur te zijn. In deze blog laten we je 5 betaalbare, gezonde voedingsproducten zien. Eet smakelijk! 

Lees verder