Hoe (on)gezond is brood?

Geplaatst op: 
14 mei 2019

Witbrood, volkorenbrood, stokbrood, meergranenbrood, we hebben het allemaal in de supermarkt liggen. Nederland is echt een broodland. Nederlanders eten gemiddeld 3 tot 4 sneetjes brood per dag. Als ontbijt, lunch of zelfs als tussendoortje. Het is een makkelijke voedingsbron en je hebt het zo bereid. Maar is brood wel gezond? Een vraag die richting de zomer vaker gesteld wordt. Dan willen we allemaal het liefst nog een paar kilo kwijt, voordat we op het strand paraderen. Hoort brood thuis in een eetpatroon als je aan het afvallen bent? Is het geen dikmaker? In deze blog leggen we uit waarom je je boterham niet over hoeft te slaan.  

Waaruit bestaat brood?

Er zijn verschillende soorten brood. Van pistoletjes tot roggebrood, van croissants tot worstenbrood. In deze blog bekijken we de voedingswaarde van wit-, bruin- en volkorenbrood. Deze broden worden gemaakt van bloem of meel van graansoorten, water, gist of een ander rijsmiddel en zout. Bij het maken van witbrood wordt alleen het binnenste deel van de graankorrel gebruikt. In bruin- en volkorenbrood worden hele graankorrels verwerkt.

Welke voedingswaarde heeft brood?

Brood bestaat voor een groot deel uit koolhydraten. Een sneetje van een volkoren brood (30 gram) bevat ongeveer 75 calorieën, waarvan het grootste deel door de koolhydraten te verklaren is (13 gram, 52 kcal). Ook bevat een boterham eiwitten, vezels en een klein beetje vetten. Verder is een boterham rijk aan B-vitamines en mineralen. Dan hebben we het wel over volkoren brood, want witbrood is minder rijk aan deze voedingsstoffen omdat hier geen hele granen in zijn verwerkt. 

Word je dik van brood?

Sommige mensen denken dat je dik wordt van brood omdat er veel koolhydraten in zitten. Dat is onterecht. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te bewegen, praten, denken, kortom: om in leven te blijven. Als je te weinig koolhydraten nuttigt, gebruikt je lichaam je eigen spiereiwit om energie te produceren. Daardoor breken je spieren af, dat wil je natuurlijk voorkómen. Je wordt dus niet vanzelfsprekend dik van koolhydraten. Als je een overschot aan calorieën hebt, kom je wel aan. Maar dat staat los van koolhydraten. Je lichaam slaat het teveel aan calorieën dan namelijk op als vet. Eet je te veel brood, dan kan het zijn dat je je dagelijkse caloriebehoefte overschrijdt en aankomt. Eet je gezond en gevarieerd en let je op je calorie-inname? Dan hoef je je boterham niet te laten staan. Je wordt van koolhydraten niet dikker dan van andere voedingsstoffen. 

Is brood ongezond?

De ene broodsoort is gezonder dan de andere. Je kunt het beste volkorenbrood eten, omdat hier veel vezels en mineralen in zitten die onder andere een goede bijdrage leveren aan je darmwerking. Bovendien verlagen volkoren graanproducten het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2.  Bruinbrood is een combinatie tussen volkoren- en witbrood. Witbrood bevat weinig belangrijke voedingsstoffen, geef daarom de voorkeur aan volkorenbrood.

Dus: kun je brood eten als je wilt afvallen?

Volkorenbrood is dus niet ongezond – integendeel: het zit juist vol vezels, vitamines en mineralen – en je wordt er niet vanzelfsprekend dik van. Je kunt daarom prima brood eten als je wilt afvallen. Let daarbij wel op hoe veel brood je eet. Als je veel boterhammen op een dag eet kun je al snel veel calorieën binnenkrijgen. Bij afvallen geldt: als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af. Verkies volkorenbrood wel boven bruin- of witbrood, omdat hier meer belangrijke voedingsstoffen inzitten. Eet smakelijk! 

Bron: Voedingscentrum

Gerelateerde berichten

tips voor een gezonde Sinterklaasavond

Hoe overleef ik de Sinterklaaslekkernijen?

4 december 2019 - Gezond eten

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat het snoepgoed voor het oprapen ligt. Chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken, marsepein, amandelstaven, schuimpjes, taai taai: allemaal lekkernijen waar je maar al te graag wat van wil proeven. Hoewel je weet dat dit niet de beste voeding is die je kunt eten, blijft de verleiding groot. Vooral als je aan het afvallen bent, is de decembermaand een lastige tijd van het jaar. Hoe overleef je de Sinterklaaslekkernijen? Met deze tips en recepten kom je Sinterklaasavond door zonder ‘nee’ te hoeven zeggen tegen de lekkernijen. 

Lees verder
Dit is waarom je moet eten na het sporten

Eten na het sporten? Doen! Dit is waarom…

23 oktober 2019 - Gezond eten

Zo, je training zit er weer op. Je hebt flink je best gedaan en een pittige work-out doorstaan. Heb je al trek na deze intensieve inspanning? Veel mensen willen of durven niet na het sporten te eten. Vooral bij mensen die willen afvallen speelt de gedachte dat het verspilde moeite van de calorieverbranding is, om direct erna weer calorieën erbij te eten. Logische gedachte. Maar toch is het voor iedereen belangrijk om na een work-out iets te eten. Of je nu aan het afvallen bent, spiermassa aan het opbouwen bent of weer aan je conditie hebt gewerkt. In deze blog vertellen we waarom je na je work-out toch wat moet eten en wat je dan het beste kunt nemen. 

Lees verder
4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder