Macronutriënten, wat zijn dat? Deze mug cake zit er vol mee

Geplaatst op: 
6 februari 2019

Deze blog is in samenwerking met Personal Coach Joraline geschreven. 

We hebben voedsel nodig om te kunnen leven, maar waaruit bestaat ons voedsel eigenlijk? En hoe halen we hier energie uit? Je lichaam heeft macronutriënten in de juiste verhoudingen nodig om goed te kunnen functioneren en energie binnen te krijgen. Macronutriënten: dat klinkt misschien als iets ingewikkelds, maar simpel gezegd zijn het gewoon de grote voedingsstoffen (macro=groot, nutriënt=voedingsstof) in ons voedsel. Hier vallen koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol onder.  Alcohol laat je lichaam juist disfunctioneren, dus deze laten we het liefst buiten beschouwing. Elk lichaam is anders, dus de verhouding tussen de verschillende macronutriënten moet per persoon beoordeeld worden. Wel kunnen we met zekerheid zeggen hoeveel calorieën de verschillende macronutriënten leveren:

  • 1 gram koolhydraten = 4 kcal
  • 1 gram eiwit = 4 kcal
  • 1 gram vet = 9 kcal*
  • (1 gram alcohol = 7 kcal)
    *Vetten leveren dus meer dan het dubbele aan calorieën, ook gezonde vetten!

Ben je benieuwd wat de verschillende macronutriënten inhouden, in welke producten ze te vinden zijn en wat ze met je lichaam doen? Houd dan onze Fitness & Health blog in de gaten, we vertellen je er de komende weken alles over!

Mug cake vol macronutriënten

Wil je een snel, voedzaam lekkernijtje maken dat vol macronutriënten zit? Probeer deze mug cake eens.Voedzame mug cake met macronutriënten  

Ingrediënten:
1 eiwit
75 gram yoghurt*  
50 gram appelmoes**
50 gram banaan
30 gram meel***
1 theelepel cacaopoeder
Kaneel naar wens
½ theelepel bakpoeder

*Kies hierbij voor Skyr yoghurt. Indien je niet tegen yoghurt kunt is soya yoghurt ook een goed alternatief
**Kies voor een appelmoes zonder toegevoegde suikers. Voorbeeld servero 100%, HAK 0%.
*** Kies voor een volkorenmeel, boekweitmeel

Bereidingswijze:
Neem als eerste een mok of een schaaltje dat in de magnetron mag. Doe daar alle natte ingrediënten in (eiwit, yoghurt, appelmoes). Meng deze goed door elkaar tot een glad beslag. Prak de banaan fijn en meng deze bij het natte mengsel. Voeg aan het natte mengsel de meel, cacaopoeder, kaneel en bakpoeder toe. Meng als laatste alles goed door elkaar tot een glad beslag. 

Zet de mok of het schaaltje 1 minuut op 900 watt in de magnetron. Roer het mengsel dan nog eens goed door. Zet het vervolgens nog voor 1:30 minuut op 900 watt in de magnetron. Klaar is je mug cake! 

Voedingswaarde:
Calorieën: 254 kcal             Koolhydraten: 39 gram       Eiwit: 22 gram          Vet: 2 gram 

Tip: Top de mug cake eventueel af met iets lekkers naar wens, zoals aardbeien, bosbessen, kersen pindakaas en/of noten. Deze toevoegingen kun je erdoorheen doen of eventueel als topping op de mug cake doen wanneer deze klaar is. Deze toevoegingen zijn niet meeberekend in de voedingswaarde. 

Eet smakelijk! 

Gerelateerde berichten

Dit is waarom je moet eten na het sporten

Eten na het sporten? Doen! Dit is waarom…

23 oktober 2019 - Gezond eten

Zo, je training zit er weer op. Je hebt flink je best gedaan en een pittige work-out doorstaan. Heb je al trek na deze intensieve inspanning? Veel mensen willen of durven niet na het sporten te eten. Vooral bij mensen die willen afvallen speelt de gedachte dat het verspilde moeite van de calorieverbranding is, om direct erna weer calorieën erbij te eten. Logische gedachte. Maar toch is het voor iedereen belangrijk om na een work-out iets te eten. Of je nu aan het afvallen bent, spiermassa aan het opbouwen bent of weer aan je conditie hebt gewerkt. In deze blog vertellen we waarom je na je work-out toch wat moet eten en wat je dan het beste kunt nemen. 

Lees verder
4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder
Tips om meer groenten te eten

6 simpele tips om meer groenten te eten

17 juni 2019 - Gezond eten

250 gram groenten eten per dag, haal jij dat? Groenten zijn heel voedzaam en vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het advies om zoveel gram per dag te eten is er niet voor niets. Zeker als je bezig bent met afvallen zijn groenten onmisbaar in je dieet, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Ideaal voedsel om lekker in je vel te zitten dus. Toch blijkt dat veel mensen het lastig vinden om de aanbevolen hoeveelheid te eten. We geven je in deze blog graag 6 tips om meer groenten te eten. 

Lees verder