Macronutriënten, wat zijn dat? Deze mug cake zit er vol mee

Geplaatst op: 
6 februari 2019

Deze blog is in samenwerking met Personal Coach Joraline geschreven. 

We hebben voedsel nodig om te kunnen leven, maar waaruit bestaat ons voedsel eigenlijk? En hoe halen we hier energie uit? Je lichaam heeft macronutriënten in de juiste verhoudingen nodig om goed te kunnen functioneren en energie binnen te krijgen. Macronutriënten: dat klinkt misschien als iets ingewikkelds, maar simpel gezegd zijn het gewoon de grote voedingsstoffen (macro=groot, nutriënt=voedingsstof) in ons voedsel. Hier vallen koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol onder.  Alcohol laat je lichaam juist disfunctioneren, dus deze laten we het liefst buiten beschouwing. Elk lichaam is anders, dus de verhouding tussen de verschillende macronutriënten moet per persoon beoordeeld worden. Wel kunnen we met zekerheid zeggen hoeveel calorieën de verschillende macronutriënten leveren:

  • 1 gram koolhydraten = 4 kcal
  • 1 gram eiwit = 4 kcal
  • 1 gram vet = 9 kcal*
  • (1 gram alcohol = 7 kcal)
    *Vetten leveren dus meer dan het dubbele aan calorieën, ook gezonde vetten!

Ben je benieuwd wat de verschillende macronutriënten inhouden, in welke producten ze te vinden zijn en wat ze met je lichaam doen? Houd dan onze Fitness & Health blog in de gaten, we vertellen je er de komende weken alles over!

Mug cake vol macronutriënten

Wil je een snel, voedzaam lekkernijtje maken dat vol macronutriënten zit? Probeer deze mug cake eens.Voedzame mug cake met macronutriënten  

Ingrediënten:
1 eiwit
75 gram yoghurt*  
50 gram appelmoes**
50 gram banaan
30 gram meel***
1 theelepel cacaopoeder
Kaneel naar wens
½ theelepel bakpoeder

*Kies hierbij voor Skyr yoghurt. Indien je niet tegen yoghurt kunt is soya yoghurt ook een goed alternatief
**Kies voor een appelmoes zonder toegevoegde suikers. Voorbeeld servero 100%, HAK 0%.
*** Kies voor een volkorenmeel, boekweitmeel

Bereidingswijze:
Neem als eerste een mok of een schaaltje dat in de magnetron mag. Doe daar alle natte ingrediënten in (eiwit, yoghurt, appelmoes). Meng deze goed door elkaar tot een glad beslag. Prak de banaan fijn en meng deze bij het natte mengsel. Voeg aan het natte mengsel de meel, cacaopoeder, kaneel en bakpoeder toe. Meng als laatste alles goed door elkaar tot een glad beslag. 

Zet de mok of het schaaltje 1 minuut op 900 watt in de magnetron. Roer het mengsel dan nog eens goed door. Zet het vervolgens nog voor 1:30 minuut op 900 watt in de magnetron. Klaar is je mug cake! 

Voedingswaarde:
Calorieën: 254 kcal             Koolhydraten: 39 gram       Eiwit: 22 gram          Vet: 2 gram 

Tip: Top de mug cake eventueel af met iets lekkers naar wens, zoals aardbeien, bosbessen, kersen pindakaas en/of noten. Deze toevoegingen kun je erdoorheen doen of eventueel als topping op de mug cake doen wanneer deze klaar is. Deze toevoegingen zijn niet meeberekend in de voedingswaarde. 

Eet smakelijk! 


Deel jouw mening

Gerelateerde berichten

Koolhydraten en vetten

Dit is wat je moet weten over koolhydraten en vetten

13 februari 2019 - Gezond eten

Over koolhydraten en vetten bestaat ontzettend veel onduidelijkheid. Is het bijvoorbeeld beter om koolhydraten te vermijden en vetten helemaal te schrappen als je wilt afvallen? En wat is nou het verschil tussen verzadigd vet en onverzadigd vet? Hier zijn veel fabels over. Personal Coach Joraline is door haar werk een expert op het gebied van sport en voeding. In deze blog lees je de feiten over koolhydraten en vetten.

Lees verder
Waarom je niet afvalt

Drie redenen waarom je nog niet afvalt

22 januari 2019 - Gezond eten

Het einde van januari is alweer in zicht. Als je, zoals velen, op 1 januari begonnen bent met je goede voornemens zit je al in de vierde week. Hopelijk zie je al de nodige resultaten. Resultaat zien is essentieel om gemotiveerd te blijven en je voornemens vol te houden. Ben je ontzettend goed bezig, maar blijven de resultaten uit? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar wat er precies misgaat. Misschien ligt het wel aan één van deze drie veelvoorkomende zaken.

Lees verder
Verantwoorde stamppot

2 verantwoorde variaties op zware winterkost

16 januari 2019 - Gezond eten

Als we de weerberichten mogen geloven komt de winter er nu toch echt aan. Dalende temperaturen zijn onlosmakelijk verbonden met oer-Hollandse culinaire hoogstandjes. Wie is er immers niet dol op een lekkere stamppot met rookworst, hutspot met hachee en boerenkool met spekjes? Door alle toebehoren zijn dit vaak niet de meest bewuste keuzes. Gelukkig zijn er ook hele lekkere en verrassende variaties die je eens kunt proberen op dagen waarop je een beetje let op de calorieën. Stampen maar!

Lees verder