Macronutriënten, wat zijn dat? Deze mug cake zit er vol mee

Geplaatst op: 
6 februari 2019

Deze blog is in samenwerking met Personal Coach Joraline geschreven. 

We hebben voedsel nodig om te kunnen leven, maar waaruit bestaat ons voedsel eigenlijk? En hoe halen we hier energie uit? Je lichaam heeft macronutriënten in de juiste verhoudingen nodig om goed te kunnen functioneren en energie binnen te krijgen. Macronutriënten: dat klinkt misschien als iets ingewikkelds, maar simpel gezegd zijn het gewoon de grote voedingsstoffen (macro=groot, nutriënt=voedingsstof) in ons voedsel. Hier vallen koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol onder.  Alcohol laat je lichaam juist disfunctioneren, dus deze laten we het liefst buiten beschouwing. Elk lichaam is anders, dus de verhouding tussen de verschillende macronutriënten moet per persoon beoordeeld worden. Wel kunnen we met zekerheid zeggen hoeveel calorieën de verschillende macronutriënten leveren:

  • 1 gram koolhydraten = 4 kcal
  • 1 gram eiwit = 4 kcal
  • 1 gram vet = 9 kcal*
  • (1 gram alcohol = 7 kcal)
    *Vetten leveren dus meer dan het dubbele aan calorieën, ook gezonde vetten!

Ben je benieuwd wat de verschillende macronutriënten inhouden, in welke producten ze te vinden zijn en wat ze met je lichaam doen? Houd dan onze Fitness & Health blog in de gaten, we vertellen je er de komende weken alles over!

Mug cake vol macronutriënten

Wil je een snel, voedzaam lekkernijtje maken dat vol macronutriënten zit? Probeer deze mug cake eens.Voedzame mug cake met macronutriënten  

Ingrediënten:
1 eiwit
75 gram yoghurt*  
50 gram appelmoes**
50 gram banaan
30 gram meel***
1 theelepel cacaopoeder
Kaneel naar wens
½ theelepel bakpoeder

*Kies hierbij voor Skyr yoghurt. Indien je niet tegen yoghurt kunt is soya yoghurt ook een goed alternatief
**Kies voor een appelmoes zonder toegevoegde suikers. Voorbeeld servero 100%, HAK 0%.
*** Kies voor een volkorenmeel, boekweitmeel

Bereidingswijze:
Neem als eerste een mok of een schaaltje dat in de magnetron mag. Doe daar alle natte ingrediënten in (eiwit, yoghurt, appelmoes). Meng deze goed door elkaar tot een glad beslag. Prak de banaan fijn en meng deze bij het natte mengsel. Voeg aan het natte mengsel de meel, cacaopoeder, kaneel en bakpoeder toe. Meng als laatste alles goed door elkaar tot een glad beslag. 

Zet de mok of het schaaltje 1 minuut op 900 watt in de magnetron. Roer het mengsel dan nog eens goed door. Zet het vervolgens nog voor 1:30 minuut op 900 watt in de magnetron. Klaar is je mug cake! 

Voedingswaarde:
Calorieën: 254 kcal             Koolhydraten: 39 gram       Eiwit: 22 gram          Vet: 2 gram 

Tip: Top de mug cake eventueel af met iets lekkers naar wens, zoals aardbeien, bosbessen, kersen pindakaas en/of noten. Deze toevoegingen kun je erdoorheen doen of eventueel als topping op de mug cake doen wanneer deze klaar is. Deze toevoegingen zijn niet meeberekend in de voedingswaarde. 

Eet smakelijk! 

Gerelateerde berichten

Tips om meer groenten te eten

6 simpele tips om meer groenten te eten

17 juni 2019 - Gezond eten

250 gram groenten eten per dag, haal jij dat? Groenten zijn heel voedzaam en vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het advies om zoveel gram per dag te eten is er niet voor niets. Zeker als je bezig bent met afvallen zijn groenten onmisbaar in je dieet, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Ideaal voedsel om lekker in je vel te zitten dus. Toch blijkt dat veel mensen het lastig vinden om de aanbevolen hoeveelheid te eten. We geven je in deze blog graag 6 tips om meer groenten te eten. 

Lees verder
Is suiker eten wel verstandig?

Is suiker eten wel verstandig?

5 juni 2019 - Gezond eten

De ramadan is voorbij en dat vieren moslims onder andere met veel zoete lekkernijen tijdens het Suikerfeest. Een welverdiend feest na de vastenmaand, hoewel mensen suikers vaak als gif voor het lichaam benoemen. Vooral mensen die aan het afvallen zijn vermijden suiker, omdat het als directe dikmaker wordt gezien. Maar dit is vaak niet haalbaar op lange termijn, waardoor je gefrustreerd raakt en je je gezonde voedingspatroon niet volhoudt. Gelukkig hoef je suiker niet volledig te verbannen uit je leven en kan er genoten worden van het Suikerfeest.

Lees verder
Gezonde, goedkope voedingsproducten

5x gezonde producten onder de €2,-

22 mei 2019 - Gezond eten

Heb je ook weleens aan het einde van je geld een stuk maand over? Wanneer je aan het afvallen bent om straks vol trots je summer body te laten zien op het strand, kun je je laatste beetje geld beter niet uitgeven aan ongezond voedsel. Maar gezond eten zoals zalm, avocado’s en verse groenten zijn redelijk aan de prijs. Hoe krijg je dan toch de juiste voedingsstoffen binnen? Gelukkig hoeft gezond eten niet duur te zijn. In deze blog laten we je 5 betaalbare, gezonde voedingsproducten zien. Eet smakelijk! 

Lees verder