Macronutriënten, wat zijn dat? Deze mug cake zit er vol mee

Geplaatst op: 
6 februari 2019

Deze blog is in samenwerking met Personal Coach Joraline geschreven. 

We hebben voedsel nodig om te kunnen leven, maar waaruit bestaat ons voedsel eigenlijk? En hoe halen we hier energie uit? Je lichaam heeft macronutriënten in de juiste verhoudingen nodig om goed te kunnen functioneren en energie binnen te krijgen. Macronutriënten: dat klinkt misschien als iets ingewikkelds, maar simpel gezegd zijn het gewoon de grote voedingsstoffen (macro=groot, nutriënt=voedingsstof) in ons voedsel. Hier vallen koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol onder.  Alcohol laat je lichaam juist disfunctioneren, dus deze laten we het liefst buiten beschouwing. Elk lichaam is anders, dus de verhouding tussen de verschillende macronutriënten moet per persoon beoordeeld worden. Wel kunnen we met zekerheid zeggen hoeveel calorieën de verschillende macronutriënten leveren:

  • 1 gram koolhydraten = 4 kcal
  • 1 gram eiwit = 4 kcal
  • 1 gram vet = 9 kcal*
  • (1 gram alcohol = 7 kcal)
    *Vetten leveren dus meer dan het dubbele aan calorieën, ook gezonde vetten!

Ben je benieuwd wat de verschillende macronutriënten inhouden, in welke producten ze te vinden zijn en wat ze met je lichaam doen? Houd dan onze Fitness & Health blog in de gaten, we vertellen je er de komende weken alles over!

Mug cake vol macronutriënten

Wil je een snel, voedzaam lekkernijtje maken dat vol macronutriënten zit? Probeer deze mug cake eens.Voedzame mug cake met macronutriënten  

Ingrediënten:
1 eiwit
75 gram yoghurt*  
50 gram appelmoes**
50 gram banaan
30 gram meel***
1 theelepel cacaopoeder
Kaneel naar wens
½ theelepel bakpoeder

*Kies hierbij voor Skyr yoghurt. Indien je niet tegen yoghurt kunt is soya yoghurt ook een goed alternatief
**Kies voor een appelmoes zonder toegevoegde suikers. Voorbeeld servero 100%, HAK 0%.
*** Kies voor een volkorenmeel, boekweitmeel

Bereidingswijze:
Neem als eerste een mok of een schaaltje dat in de magnetron mag. Doe daar alle natte ingrediënten in (eiwit, yoghurt, appelmoes). Meng deze goed door elkaar tot een glad beslag. Prak de banaan fijn en meng deze bij het natte mengsel. Voeg aan het natte mengsel de meel, cacaopoeder, kaneel en bakpoeder toe. Meng als laatste alles goed door elkaar tot een glad beslag. 

Zet de mok of het schaaltje 1 minuut op 900 watt in de magnetron. Roer het mengsel dan nog eens goed door. Zet het vervolgens nog voor 1:30 minuut op 900 watt in de magnetron. Klaar is je mug cake! 

Voedingswaarde:
Calorieën: 254 kcal             Koolhydraten: 39 gram       Eiwit: 22 gram          Vet: 2 gram 

Tip: Top de mug cake eventueel af met iets lekkers naar wens, zoals aardbeien, bosbessen, kersen pindakaas en/of noten. Deze toevoegingen kun je erdoorheen doen of eventueel als topping op de mug cake doen wanneer deze klaar is. Deze toevoegingen zijn niet meeberekend in de voedingswaarde. 

Eet smakelijk! 

Gerelateerde berichten

Zijn bananen gezond? Een makkelijk bananenbroodrecept.

Zijn bananen gezond?

17 april 2019 - Gezond eten

Bananen behoren tot de populairste fruitsoorten ter wereld. Ze zijn ook nog eens perfect als snack; ze zijn makkelijk mee te nemen en je hoeft weinig moeite te doen om ze te pellen. Maar hoe gezond is een banaan? Veel mensen twijfelen hierover, omdat er veel koolhydraten in de fruitsoort zitten. Toch zijn bananen erg voedzaam. Vandaag, op Bananendag, leggen we je in deze blog uit waarom. En hoe je je paasbrunch gezond kunt maken met een lekker bananenbroodrecept! 

Lees verder
Vegetarisch eten

Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als je geen vlees eet?

13 maart 2019 - Gezond eten

Vegetariërs, veganisten, pescotariërs en flexitariërs of juist helemaal niet: iedereen is op zijn of haar eigen manier bezig met vleesconsumptie. Misschien heb je al gezien dat het deze week de Nationale Week Zonder Vlees is. Volgens het Voedingscentrum is het ook goed voor je gezondheid om wat te minderen met vlees en zuivel, zo heb je bijvoorbeeld een lager risico op hart- en vaatziekten. Maar het kan ook lastig zijn om genoeg eiwitten binnen te krijgen als je hard bezig bent met krachttraining. In deze blog lees je hoe je daar per voedingspatroon op kunt letten.

Lees verder
eiwitreep

Eiwitten en alcohol: dit moet je weten

19 februari 2019 - Gezond eten

Eiwitten zijn belangrijk in je voedingspatroon als je hard bezig bent met sporten. Toch bestaat er veel onduidelijkheid over. Personal coach Joraline legt je uit waarom eiwitten zo belangrijk zijn, welke soorten eiwitten er zijn er en hoeveel je nou eigenlijk nodig hebt. En eindelijk antwoord op de vraag: gaat een biertje, wijntje of een lekkere cocktail nou wel of niet samen met een sportieve leefstijl? Benieuwd? Je leest het allemaal in deze blog.

Lees verder