Is suiker eten wel verstandig?

Geplaatst op: 
5 juni 2019

De ramadan is voorbij en dat vieren moslims onder andere met veel lekkere, zoete lekkernijen tijdens het Suikerfeest. Een welverdiend feest na de vastenmaand, hoewel mensen suikers vaak als gif voor het lichaam benoemen. Vooral mensen die aan het afvallen zijn vermijden suiker, omdat het als directe dikmaker wordt gezien. Maar dit is vaak niet haalbaar op lange termijn, waardoor je gefrustreerd raakt en je je gezonde voedingspatroon niet volhoudt. Gelukkig hoef je suiker niet volledig te verbannen uit je leven en kan er genoten worden van het Suikerfeest. In deze blog leggen we uit wat suikers voor je lichaam betekenen.

Wat is suiker?

Wie het woord ‘suiker’ hoort, zal waarschijnlijk meteen denken aan een suikerpot gevuld met kristal- of basterdsuiker. Maar er bestaan meer vormen suiker, eigenlijk zijn alle koolhydraten suikers. Simpele koolhydraten bijvoorbeeld. Deze komen voor in structuren als disachariden (ook wel melksuiker genoemd) en monosachariden (ook wel vruchtensuiker genoemd). Melksuiker vind je in zuivelproducten zoals kwark, yoghurt en kaas. Vruchtensuikers vind je onder andere in fruit en vruchtensap. Er bestaan ook complexe koolhydraten, deze vind je bijvoorbeeld in bananen en brood. Je maakt het jezelf dus heel moeilijk als je alle producten uit je voedingspatroon wilt schrappen die suikers bevatten.

Hoe verwerkt je lichaam de suikers?

Alle koolhydraten worden uiteindelijk door je lichaam afgebroken tot glucose. Het lichaam ziet geen verschil in de producten waaruit het de glucosemoleculen haalt. Er is wel verschil in hoe snel de koolhydraten worden afgebroken. Simpele koolhydraten worden heel snel afgebroken, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt en je snel energie krijgt. Daarom worden deze koolhydraten ook wel ‘snelle suikers’ genoemd. Complexere suikers (bijvoorbeeld zetmeel) worden langzamer afgebroken en het duurt daarom ook langer tot ze als glucose in je bloed terechtkomen. Deze koolhydraten houden je bloedsuikerspiegel stabiel en je haalt er langdurige energie uit. Daarom worden ze ‘langzame koolhydraten’ genoemd. Alle suikers komen dus uiteindelijk in je bloed terecht als glucose, wat je nodig hebt om energie aan je lichaam te geven. Daarom is het niet nodig om (bepaalde soorten) suiker te vermijden. 

Maakt suiker je dik?

Net als eiwitten bevatten suikers 4 calorieën per gram. Vetten leveren meer dan het dubbele aan calorieën. Als je dus naar het aantal calorieën kijkt, kun je prima koolhydraten (suikers) eten. Hoewel suiker niet direct als vet opgeslagen wordt, kan het er wel voor zorgen dat je aankomt. Maar er is wel verschil in het soort koolhydraten dat je neemt. Complexe koolhydraten zijn namelijk voedzamer dan simpele koolhydraten doordat deze meer vitaminen, minderalen en vezels bevatten. Snelle suikers kunnen je eetlust opwekken, omdat ze geen vezels bevatten krijg je er nauwelijks een verzadigd gevoel van, waardoor je al snel naar je volgende portie suikers grijpt. Daardoor blijf je eten en krijg je meer energie binnen dan je verbruikt: het principe van dikker worden.
 

Dus: wel of geen suiker eten?

Snelle suikers zijn dus niet erg voedzaam en kunnen uiteindelijk bijdragen aan het dikker worden, omdat ze geen verzadigd gevoel geven en je ervan blijft eten. Maar zolang de basis van jouw voedingspatroon bestaat uit voedingsrijke, gezonde producten en je je calorie-inname in de gaten houdt, kun je gewoon genieten van wat lekkers met suiker. Zo kun je meegenieten met het Suikerfeest en/of houd je je voedingspatroon vol. Want wie zoet is, krijgt lekkers!   

Gerelateerde berichten

4 snelle, gezonde recepten

Weinig tijd? 4 snelle, gezonde recepten

2 september 2019 - Gezond eten

Moet jij ook weer even wennen aan het werk- of schoolritme? Wennen kost tijd, wat misschien wel verloren gaat aan je sportuurtjes in de week. Om ervoor te zorgen dat je toch naar de club kunt voor je training, heb je geen tijd om uitgebreid te koken voor je gezonde maaltijd. Wat doe je dan? 'Nee' zeggen tegen die ongezonde kant- en klaarmaaltijden en in no-time een van deze 4 simpele, snelle en vooral gezonde hoofdgerechten op tafel toveren! Lees snel verder voor de recepten. 

Lees verder
Tips om meer groenten te eten

6 simpele tips om meer groenten te eten

17 juni 2019 - Gezond eten

250 gram groenten eten per dag, haal jij dat? Groenten zijn heel voedzaam en vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het advies om zoveel gram per dag te eten is er niet voor niets. Zeker als je bezig bent met afvallen zijn groenten onmisbaar in je dieet, omdat ze een lang verzadigd gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Ideaal voedsel om lekker in je vel te zitten dus. Toch blijkt dat veel mensen het lastig vinden om de aanbevolen hoeveelheid te eten. We geven je in deze blog graag 6 tips om meer groenten te eten. 

Lees verder
Gezonde, goedkope voedingsproducten

5x gezonde producten onder de €2,-

22 mei 2019 - Gezond eten

Heb je ook weleens aan het einde van je geld een stuk maand over? Wanneer je aan het afvallen bent om straks vol trots je summer body te laten zien op het strand, kun je je laatste beetje geld beter niet uitgeven aan ongezond voedsel. Maar gezond eten zoals zalm, avocado’s en verse groenten zijn redelijk aan de prijs. Hoe krijg je dan toch de juiste voedingsstoffen binnen? Gelukkig hoeft gezond eten niet duur te zijn. In deze blog laten we je 5 betaalbare, gezonde voedingsproducten zien. Eet smakelijk! 

Lees verder