Zoveel calorieën bevatten je favoriete lekkernijen met Sinterklaas

Geplaatst op: 
28 november 2018

Over precies een week is het alweer pakjesavond. Naast alle cadeaus en gezelligheid op 5 december is het heerlijke snoepgoed onlosmakelijk verbonden met deze avond. En dat is natuurlijk helemaal niet erg, de feestdagen zijn er om van te genieten. Tegenwoordig ligt al het snoepgoed ligt alleen al maanden van te voren in de winkel, waardoor de verleiding ruim voor pakjesavond al op de loer ligt. We kunnen alvast verklappen dat kruidnoten, chocoladeletters en gevuld speculaas niet ontzettend verantwoord zijn. In deze blog leggen we je uit wat de voedingswaarden van al deze lekkernijen zijn, zodat je in ieder geval bewuste keuzes kunt maken én bewust kunt kiezen als je bezig bent met afvallen of juist met spieropbouw

De chocoladeletter

Heb jij er al eentje in je schoen gehad? Of misschien wel je hele naam in chocoladeletters op je werk gekregen? Hoe dan ook. de chocoladeletter mag in deze periode natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Tegenwoordig heb je ze in alle soorten en maten. Naast wit, puur en melkchocolade hebben we nu zelfs de keuze uit chocolade met stukjes kruidnoot, knettersuiker en popcorn. De keuze is enorm en stuk voor stuk zijn ze niet te versmaden. Een gemiddelde melkchocoladeletter weegt 135 gram en bevat 735 calorieën.

Kruidnoten

Als je dit jaar nog geen kruidnoot hebt gegeten ben je of heel sterk of je hebt onder een steen gelegen. Of je vindt ze niet lekker, maar dat kunnen we ons bijna niet voorstellen. Deze populaire lekkernij stond maanden geleden al in de schappen van de supermarkten en ook bij kruidnoten zijn de variaties eindeloos. We houden het voor het gemak even bij de populairste varianten: de ‘gewone’ kruidnoten en chocoladekruidnoten. Per 100 gram bevatten kruidnoten 440 calorieën en chocoladekruidnoten 480 calorieën. Om dit even in perspectief te zeggen: een gemiddeld zakje kruidnoten bevat 200 gram. 

Pepernoten

Kruidnootjes krijgen te pas en te onpas deze benaming, maar pepernoten zijn toch écht iets anders dan kruidnoten. Deze zachte, kruidige variant heeft in de loop der jaren wat ingeleverd qua populariteit. Wat ons betreft ten onrechte, want deze klassieker is ook hartstikke lekker. 100 gram pepernoten bevat 360 calorieën.

Gevuld speculaas

Dit is misschien even schrikken, maar een stukje van 40 gram bevat 192 kcal calorieën. En nee, dat is geen groot stuk, maar lekker is het wel!   

Schuimpjes

Deze zachte lekkernijen zijn er is de zoetste pastelkleuren, en dat bedoelen we letterlijk en figuurlijk. Schuimpjes bestaan voor het overgrote deel uit suiker, per 100 gram schuimpjes is dit ongeveer 89 gram koolhydraten, waarvan 77 gram suiker. 365 calorieën per 100 gram.  

We hopen dat je een ontzettend fijne pakjesavond hebt. Wat is jouw favoriete lekkernij? We lezen het graag onder onze laatste Facebookpost!

 


Deel jouw mening

Gerelateerde berichten

Oliebollen

Zo voorkom je de extra kilo's in december

5 december 2018 - Gezond eten

Sinterklaas is pas nét het land uit, maar in veel huizen staat de kerstboom al te schitteren. De gezelligste tijd van het jaar breekt nu echt weer aan. Lekker genieten van elkaar, de behagelijke warmte binnen en natuurlijk het heerlijke eten. De borrels, kerstdiners en feestjes met de jaarwisseling staan niet bepaald bekend om de verantwoorde voeding. Genieten hoort natuurlijk bij december, maar de decemberkilo’s wil je er in januari waarschijnlijk niet bijhebben. Gelukkig hoef je helemaal niets van de gezelligheid en lekkernijen te missen: balans is de oplossing.  

Lees verder
Verantwoorde ontbijtkeuzes

Drie warme, verantwoorde keuzes voor het ontbijt

14 november 2018 - Gezond eten

De weersvooruitzichten liegen er niet om: de koude herfstdagen komen eraan. In deze periode grijp je sneller naar lekker comfortfood. Vooral voor het ontbijt is de keuze al snel gemaakt: wie houdt er immers niet van een lekkere, warme chocolade croissant of een stapel American Pancakes? Als je bezig bent met bepaalde sportdoelen zijn dit vaak niet de meest bewuste keuzes.

Lees verder
5x verantwoord snacken

Deze snacks mag je wél! 5x verantwoord snacken

9 oktober 2018 - Gezond eten

Om je sportdoel te bereiken is een goed eetpatroon onmisbaar. Naast je ontbijt, lunch en diner heb je tussendoor natuurlijk ook trek in een snack. Het is makkelijk om te gaan voor de lekkere trek: de chocoladerepen, zakken chips en snoepjes liggen voor het oprapen. Maar verantwoord snacken kan ook heel lekker zijn. Lees je mee?

Lees verder