Zoveel calorieën bevatten je favoriete lekkernijen met Sinterklaas

Geplaatst op: 
28 november 2018

Over precies een week is het alweer pakjesavond. Naast alle cadeaus en gezelligheid op 5 december is het heerlijke snoepgoed onlosmakelijk verbonden met deze avond. En dat is natuurlijk helemaal niet erg, de feestdagen zijn er om van te genieten. Tegenwoordig ligt al het snoepgoed ligt alleen al maanden van te voren in de winkel, waardoor de verleiding ruim voor pakjesavond al op de loer ligt. We kunnen alvast verklappen dat kruidnoten, chocoladeletters en gevuld speculaas niet ontzettend verantwoord zijn. In deze blog leggen we je uit wat de voedingswaarden van al deze lekkernijen zijn, zodat je in ieder geval bewuste keuzes kunt maken én bewust kunt kiezen als je bezig bent met afvallen of juist met spieropbouw

De chocoladeletter

Heb jij er al eentje in je schoen gehad? Of misschien wel je hele naam in chocoladeletters op je werk gekregen? Hoe dan ook. de chocoladeletter mag in deze periode natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Tegenwoordig heb je ze in alle soorten en maten. Naast wit, puur en melkchocolade hebben we nu zelfs de keuze uit chocolade met stukjes kruidnoot, knettersuiker en popcorn. De keuze is enorm en stuk voor stuk zijn ze niet te versmaden. Een gemiddelde melkchocoladeletter weegt 135 gram en bevat 735 calorieën.

Kruidnoten

Als je dit jaar nog geen kruidnoot hebt gegeten ben je of heel sterk of je hebt onder een steen gelegen. Of je vindt ze niet lekker, maar dat kunnen we ons bijna niet voorstellen. Deze populaire lekkernij stond maanden geleden al in de schappen van de supermarkten en ook bij kruidnoten zijn de variaties eindeloos. We houden het voor het gemak even bij de populairste varianten: de ‘gewone’ kruidnoten en chocoladekruidnoten. Per 100 gram bevatten kruidnoten 440 calorieën en chocoladekruidnoten 480 calorieën. Om dit even in perspectief te zeggen: een gemiddeld zakje kruidnoten bevat 200 gram. 

Pepernoten

Kruidnootjes krijgen te pas en te onpas deze benaming, maar pepernoten zijn toch écht iets anders dan kruidnoten. Deze zachte, kruidige variant heeft in de loop der jaren wat ingeleverd qua populariteit. Wat ons betreft ten onrechte, want deze klassieker is ook hartstikke lekker. 100 gram pepernoten bevat 360 calorieën.

Gevuld speculaas

Dit is misschien even schrikken, maar een stukje van 40 gram bevat 192 kcal calorieën. En nee, dat is geen groot stuk, maar lekker is het wel!   

Schuimpjes

Deze zachte lekkernijen zijn er is de zoetste pastelkleuren, en dat bedoelen we letterlijk en figuurlijk. Schuimpjes bestaan voor het overgrote deel uit suiker, per 100 gram schuimpjes is dit ongeveer 89 gram koolhydraten, waarvan 77 gram suiker. 365 calorieën per 100 gram.  

We hopen dat je een ontzettend fijne pakjesavond hebt. Wat is jouw favoriete lekkernij? We lezen het graag onder onze laatste Facebookpost!

 


Deel jouw mening

Gerelateerde berichten

Koolhydraten en vetten

Dit is wat je moet weten over koolhydraten en vetten

13 februari 2019 - Gezond eten

Over koolhydraten en vetten bestaat ontzettend veel onduidelijkheid. Is het bijvoorbeeld beter om koolhydraten te vermijden en vetten helemaal te schrappen als je wilt afvallen? En wat is nou het verschil tussen verzadigd vet en onverzadigd vet? Hier zijn veel fabels over. Personal Coach Joraline is door haar werk een expert op het gebied van sport en voeding. In deze blog lees je de feiten over koolhydraten en vetten.

Lees verder
Waarom je niet afvalt

Drie redenen waarom je nog niet afvalt

22 januari 2019 - Gezond eten

Het einde van januari is alweer in zicht. Als je, zoals velen, op 1 januari begonnen bent met je goede voornemens zit je al in de vierde week. Hopelijk zie je al de nodige resultaten. Resultaat zien is essentieel om gemotiveerd te blijven en je voornemens vol te houden. Ben je ontzettend goed bezig, maar blijven de resultaten uit? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar wat er precies misgaat. Misschien ligt het wel aan één van deze drie veelvoorkomende zaken.

Lees verder