Carolina-blog-halverwege

Met onze tips bouw je heel snel

Spieren

    Hoe werkt spieropbouw?

    Spieropbouw is een lang proces en het gaat zeker niet vanzelf, maar met het nodige doorzettingsvermogen gaat het ook jou lukken. Spierbouw is tegenwoordig misschien wel een populairder sportdoel. Trainen voor spieropbouw is echt niet alleen maar voor bodybuilders: steeds meer mannen én vrouwen trainen om een gespierd lijf te krijgen. Het is wel belangrijk om op een aantal punten te letten, zodat je optimaal resultaat boekt. In deze blog lees je waar je rekening mee moet houden als spieropbouw jouw doel is.

    Welke resultaten kun je boeken?

    Met krachttraining kan je direct beginnen. Alle tijd die je kan pakken is meer dan welkom, want het is een lang proces. Spieropbouw vraagt veel doorzettingsvermogen. In het eerste jaar van het proces heb je de grootste kans op spieropbouw. In een optimale situatie kan een man 3 tot 5 kilo aankomen in spier, voor vrouwen is dat 2 tot 3 kilo spiermassa. De hoeveelheid spiermassa die je jaarlijks kan opbouwen neemt na het eerste jaar af en wordt alleen maar minder. Het is ontzettend belangrijk dat je doorzet.

    Het volhouden van je krachttrainingen, het juiste voedingspatroon en voldoende rust geven je resultaat. Hoe hard het ook klinkt: als je een paar maanden niet je best doet kan je langdurig resultaat wel vergeten.

    Wat voor training doe je?

    Het is misschien een inkoppertje, maar krachttraining is het allerbelangrijkste als je doel spieropbouw is. Al het begin is lastig, maar er zijn zeker dingen die je kunnen helpen. Als starter kan je hier het best een trainingsschema voor gebruiken. Vraag hier gerust naar bij de trainer in jouw club. Zo krijg je een trainingsschema op maat. Dan weet je zeker dat je goed bezig bent, de optimale gewichten gebruikt en het juiste aantal trainingen voor jouw doel doet.

    Als je volledig zelfstandig traint, is het belangrijk dat je iedere oefening correct uitvoert én het maximale uit de oefening haalt. Dit is niet alleen goed voor je voortgang, maar ook heel belangrijk om blessures te voorkomen. De oefening correct uitvoeren kan alleen als je het gewicht niet té zwaar pakt. Daarnaast is het voor spieropbouw wel nodig om spieren te blijven prikkelen door steeds zwaarder te trainen. Doe dit dus alleen als je merkt dat je de oefening met dat gewicht nog steeds goed uitvoert. Maar krachttraining alleen is niet genoeg om dat gespierde lichaam te krijgen. 

    Voeding is de sleutel tot succes

    Alleen de sportschool induiken is helaas niet genoeg. Op je voeding letten en het juiste patroon vinden is minstens zo belangrijk. Allereerst is het belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen.

    Om spieropbouw überhaupt mogelijk te maken moet je boven je caloriebehoefte eten. Dit houdt in dat je dus meer eet dan je eigenlijk nodig hebt om op gewicht te blijven. Zelfs als je ontzettend veel traint zal je zonder genoeg voeding niet je gestelde doel behalen. Sterker nog, de kans dat je afvalt wordt dan heel groot. Vraag bij jouw trainer eens om advies over jouw specifieke caloriebehoefte. Zo weet je zeker dat je er alles aan doet om jouw doel te bereiken.

    Slaap er nog een nachtje over

    De hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschilt per persoon, maar voldoende rust is erg belangrijk als je aan wil komen in spiermassa. Over het algemeen heb je voldoende geslapen als je uitgerust wakker wordt. Je lichaam herstelt in de nacht. Of dit nou van je training is of van een zware werkdag: die slaap heb je hard nodig. Zo herstellen je lichaam en geest zich en ben jij weer klaar voor een nieuwe dag. Onderschat dit onderdeel niet. Om een gespierd lichaam te krijgen is lekker slapen hard nodig.