De 5 voordelen van sporten die je misschien zelf nog niet had bedacht

Geplaatst op: 
22 januari 2018

Door: Suzanne Brummel

De voordelen van sporten? Dat zijn er een hele hoop!

Omdat je motivatie van eind december momenteel even ver te zoeken is en/of omdat het juist zo lekker gaat met je goede voornemens kom ik vandaag met een extra motivatie boost: 5 voordelen van sporten die je misschien nog niet had bedacht en waardoor je wellicht weer extra hard aan de bak gaat de komende week!

De meeste mensen sporten begin januari met als voornaamste motivatie om af te vallen. De gedachten achter die motivatie verschillen vaak enorm en zijn vaak heel persoonlijk. De één wil in het voorjaar in een mooie trouwjurk passen, de ander wil zijn oude kleren juist weer passen. De één wil zich fitter voelen, de ander wil zijn gezondheid niet in gevaar brengen. De één wil zichzelf uitdagen naar een bepaald streefgewicht, de ander wil weer terug naar een gezond gewicht van een paar jaar geleden. KNAP! En een hele goede motivator ! Maar er zijn nog veel meer voordelen van sporten waar je misschien nog niet eens aan had gedacht! Daarom zet ik er vandaag 5 (willekeurig) voor je op een rijtje! Zeker weten dat je de komende week met nog meer motivatie naar de sportschool gaat om jou persoonlijke doel te bereiken!

1. Van sporten word je vrolijk

Dat ik persoonlijk altijd vrolijker was na het sporten dan ervoor wist ik wel. Maar dat dit dus echt een bewezen feit is hoorde ik zojuist van deze medewerker in de Fit For Free (zie foto).Suzanne Brummel in gesprek met Fit For Free instructeur Omdat ik er vaak kom is het voor mij ook een soort thuis komen. Het is er altijd gezellig en ik kan met veel mensen een praatje maken. Naast het sporten heeft het ook een hele sociale lading. Terwijl we gezellig aan het kletsen waren legde hij met een grote glimlach op zijn gezicht uit hoe dit vrolijker worden precies werkt! Dus heb je een chagrijnige bui of gewoon een flinke baal dag? Ga dan lekker sporten! De lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je hersenen een stofje aanmaken waar je gelukkig van wordt, waardoor zenuwen verdwijnen en je relaxter weer naar huis zult gaan! Vooral Zumba schijnt volgens onderzoek een groot positief effect te hebben op je humeur vertelde hij! Super tof!

2. Je zult beter slapen

Je spieren zullen minder gespannen zijn als je vaker sport en kunnen daardoor beter ontspannen ‘s nachts. Door regelmatig te sporten zul je dieper slapen, sneller inslapen en frisser wakker worden. Het maakt daarbij, volgens Amerikaans onderzoek, niet uit of je nu ‘s ochtends of ‘s avonds sport!  Maar wanneer je kort voor het slapen gaan nog een flinke workout doet zal het inslapen op dat moment nog wel even wat lastiger gaan.

3. Je zult minder vaak ziek, zwak of misselijk zijn

Echt? Ja echt! Want sporten verbetert je weerstand! Regelmatig sporten versterkt je immuunsysteem op de lange termijn en je lichaam is beter bescherm tegen bacteriën en virussen.

4. Sporten verbetert je prestaties op werk en/of school (op verschillende vlakken!)

Mensen die regelmatig sporten blijken uit verschillende onderzoeken beter te presteren op school en hun werk. Niet voor niets moedigen bedrijven sporten ook steeds vaker aan en/of betalen zij zelfs een deel van je sportabonnement. Hoe minder je sport hoe lager je productiviteit. En hoe meer je sport, hoe beter het concentratievermogen! Daarnaast verhoogt sporten je creativiteit en nadenk vermogen!

5. Sporten helpt tegen menstruatieklachten 

Dames opgelet! Voordat je in je volgende rode periode weer gelijk een halve strip paracetemol naar binnen werkt om die ellendige buikkrampen en hoofdpijn te verzachten. Probeer eerst eens een workout. Of beter nog, zorg dat je gedurende de hele maand regelmatig sport! Ook al heb je er tijdens je menstruatie juist helemaal geen zin in. Een half uurtje wandelen op de loopband of een leuke, actieve groepsles kan je menstruatieklachten al enorm verminderen. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat er endorfinen (bepaalde hormonen) vrijkomen die werken als een soort natuurlijk medicijn en de ongesteldheidsklachten zullen verzachten!

En waar doe jij het voor? Wellicht staat jou drijfveer wel tussen bovenstaand lijstje? Wat jou motivatie om te sporten ook mag zijn en of die er nu wel of niet tussen staat, sporten is in de basis ontzettend goed voor je en er dus altijd wel een reden om gewoon te gaan! Want naast bovenstaande motivaties zijn er natuurlijk nog een hele hoop andere motiverende voordelen van sporten te bedenken!  Zo sport ik zelf bijvoorbeeld voor nieuwe energie en uitdaging!

En jij? Waar wacht je eigenlijk nog op? LET’S GO!

Liefs, 
Suzanne

Gerelateerde berichten

Gebrek aan motivatie?

25 februari 2020 - Inspiratie

Er zijn heel veel smoesjes die ons weerhouden om te gaan sporten:“Ik heb geen tijd, ik heb het te druk, het is slecht weer, ik ben te moe, het is te druk in de sportschool”. Allemaal redenen die we bedenken voor onszelf om niet naar de sportschool te hoeven. Het ontbreken van motivatie is voor veel mensen het probleem. In deze blog geven wij 3 belangrijke tips die je helpen om gemotiveerd te blijven, zodat jij komt sporten en blijft sporten!

Lees verder

Goede voornemens? Met deze 5 tips lukt het je

1 januari 2019 - Inspiratie

Het nieuwe jaar is begonnen en dat voelt voor veel mensen als een nieuwe start. Een nieuw begin om dingen anders en beter te gaan doen dan voorheen. Meer sporten, gezonder leven en afvallen zijn de populaire voornemens. En dat is niet zo gek, want na een maand vol pepernoten, speculaas, kerstdiners, oliebollen, appelflappen en alcohol in alle vormen is het de hoogste tijd. Maar waar begin je en hoe houd je je goede voornemens vol? Met deze 5 tips gaat het je lukken.

Lees verder
Blogheader pak je sportritme weer op

Opstartproblemen? Zo kom je weer in jouw ritme

5 september 2018 - Inspiratie

De zomervakantie is nu echt voorbij. De scholen zijn weer begonnen en de bedrijven draaien weer op volle toeren. Kortom: het ‘normale’ leven is begonnen. Het is niet makkelijk om jouw dagelijkse ritme weer op te pakken na de zomervakantie. Pak de draad snel weer op met deze handige tips.

Lees verder