Met deze 3 tips ga jij je goede voornemens dit jaar wél halen

Geplaatst op: 
10 januari 2018

Door: Suzanne Brummel

Statistisch gezien kun je maar beter geen goede voornemens hebben. Veel mensen slagen er niet in hun nieuwjaars doelen ook daadwerkelijk te realiseren blijkt uit verschillende onderzoeken. Kunnen we onze goede voornemens dan nu net zo goed in de prullenbak gooien? NEE! Dat zou ik zeker niet doen! We moeten er juist extra hard voor gaan en ons realiseren waar het vaak mis gaat. Als we dat weten kunnen we proberen dat te voorkomen!

In deze blogpost help ik je met praktische tips alvast een eindje op weg! Zeker weten dat de kans om je doelen te halen aanzienlijk hoger ligt straks.

Tip 1. Daar doe ik het voor

Het lijkt misschien een open deur, maar vraag jezelf eens af waarom je een bepaald doel voor het nieuwe jaar hebt opgesteld. Fit For Free, de sportschool waar ik zelf al ruim 3 jaar sport nu, tipte mij op deze belangrijke vraag!

Grote kans dat je je hebt voorgenomen om gezonder te gaan leven, meer te bewegen of af te vallen. Deze doelen staan bij veel mensen bovenaan het lijstje. Maar waarom? Dat is voor iedereen anders! Ga eens na wat jou nou drijft om meer te willen sporten bijvoorbeeld. Heb je daar wel eens echt diep over nagedacht?

Veel mensen zien sporten of afvallen als doel op zich. Maar dat is vaak niet de échte motivatie trigger waarom ze zich aanmelden bij een sportclub. Als ik denk aan mijn motivatie om te sporten heeft dit vooral veel te maken met de rest van mijn dag en mijn gevoel. Als ik mijn dag begin met een work-out, kan ik me de rest van de dag beter concentreren en effectiever werken, voel ik me lekkerder in mijn vel en kan ik s’ avonds met een geruster gevoel op de bank ploffen. Mijn hoofd is leeg na het sporten waardoor ik minder stress ervaar en me veel beter voel.

Ik vind het daarnaast gewoon heel fijn mezelf in het sporten telkens uit te blijven dagen en haal hier een hoop nieuwe energie uit. Het gevoel wanneer ik weer een nieuw PR squat of een nieuwe persoonlijk record ren op de 10 km is onbeschrijfelijk. Ik vind het heerlijk om mezelf te blijven pushen en tegelijkertijd mijn ontspanning uit die momenten te halen. En dat is eigenlijk de diepere motivatie waarom ik telkens weer blijf gaan. Dit bedenk ik me dan ook altijd goed wanneer ik wel eens geen zin heb. “Na die tijd voel je je beter Suus” zeg ik dan tegen mezelf, en dat werkt altijd! Ik heb namelijk nog nooit spijt gehad van een work-out die ik WEL heb gedaan. Andersom…is een ander verhaal. Zo zie je maar dat iets heel simpels, zoals het weten waarvoor je het nu echt doet je al kan helpen om het uiteindelijk toch vol te houden.

Suzanne Brummel - 'Daar doe ik het voor'

Staat vaker willen sporten en/of gezonder leven ook op je lijstje?! Bedenk dan eens waarom je dit echt wilt?  En waarom dat zo belangrijk voor je is. Wat dreef jou nou om dit op je doelen lijstje te zetten? Als je nu alvast begint met stilstaan bij dit voornemen zul je waarschijnlijk ontdekken dat hier een diepere betekenis of gedachte achter schuilt waar je nu alvast iets mee kunt. Het is NU het moment om hier eerlijk over te zijn tegen jezelf en te starten met het werken aan jezelf. Alleen dan zul je het uiteindelijk ook volhouden. Misschien doe je het wel om weer actief mee te kunnen spelen met de kinderen, om niet uitgeput op kantoor aan te komen na een kleine fietstocht of een paar trappen, misschien wel omdat je merkt dat je gezondheid achteruit gaat, of omdat je gaat trouwen en in een bepaalde jurk wilt passen, misschien wil je bepaalde spieren sterker maken of weer mee kunnen tennissen, hockeyen, fietsen, lopen, voetballen op het niveau van je vrienden. Uit een onderzoek in The Journal of Clinical Psychology blijkt dat je een doel gemakkelijker bereikt met de juiste portie motivatie.

Got it? Spreek hardop uit naar jezelf : ” …..Daar doe ik het voor!"Je hoeft nu alleen nog maar te beginnen!

Suzanne Brummel - om mezelf uit te dagen

Tip 2. Het kan ook misgaan

Wees realistisch en bedenk van tevoren goed waar het eventueel ook mis kan gaan. Goede voornemens zijn leuk, maar ze moeten natuurlijk wel haalbaar zijn. Als je voor jezelf bedenkt om elke dag te willen sporten, maar ook 60 uur per week werkt en voor 2 kinderen moet zorgen is dat wellicht een wat hoog gegrepen doel. Sommige dingen lijken ook onmogelijk, maar zijn wel degelijk haalbaar met wat aanpassingen. Juist door je te bedenken waar het mis zou kunnen gaan, zorgt ervoor dat je kan inspelen op die valkuil. Daardoor is het gemakkelijker om tijd vrij te maken voor je doel bijvoorbeeld mocht tijd het verwachtte probleem zijn. Je kunt bepaalde werk activiteiten skippen/verplaatsen of meer/minder oppas regelen voor de kinderen, je huiswerk op andere tijden inplannen. Er zijn superveel mogelijkheden, maar je moet ze wel van tevoren bedenken. Anders gaat het waarschijnlijk mis.

Hetzelfde geldt voor afvallen, je wilt misschien 10 kilo afvallen, maar hecht ook veel waarde aan sociale aangelegenheden. Een valkuil voor velen. Bedenk je hoe het in het verleden vaak mis ging en probeer hier op in te spelen. Neem bijvoorbeeld je eigen eten mee of geef van tevoren aan in de groeps app dat je graag iets gezonds eet. Zo voorkom je dat je toch weer gezellig pizza mee eet en achteraf baalt. Stiekem wist je van tevoren al dat het mis zou kunnen gaan, dus speel er dan ook op in!

Tip 3. Houd je goede voornemens bij jezelf

Suzanne BrummelEen gebruikelijk ding op nieuwjaarsdag is dat mensen hun goede voornemens opeens aan iedereen gaan vertellen of het op sociale media zetten. Maar dat blijkt helemaal niet zo goed te zijn voor de resultaten! Door aan familie en vrienden te vertellen wat je goede voornemens zijn bestaat er een kans dat je een voortijdig gevoel ervaart van voltooiing/verwezenlijking. Het kan voelen alsof je al begonnen bent of een heel eind op weg bent met al die goede voornemens terwijl dat in werkelijkheid vaak helemaal niet het geval is. Je hebt het gezegd en dus voelt het alsof je het al doet ofzo. Sommige mensen ervaren zelfs al een gevoel van trots…simpelweg omdat ze uitgesproken hebben meer te willen gaan sporten maar in fact nog geen workout hebben gedaan. Dat werkt niet.

Je kunt beter langzaam en op je eigen tempo beginnen met het werken aan je doelen. Het aan een paar mensen vertellen kan helpen als een stok achter de deur, maar in principe ben jij degene die gemotiveerd is om bepaalde doelen te willen halen en zul jij het ook gewoon alleen moeten doen. Je levensstijl langzaam omvormen tot iets dat voor jou werkt is een kwestie van vallen en opstaan dat je echt met jezelf moet beleven. Het beste kun je een notitie boekje kopen of je doelen opschrijven in je agenda. Plan daarvoor ook tijd in met/voor jezelf. Maak je goede voornemens dus wel concreet voor jezelf, maar niet per se met heel de wereld. Dat kan later altijd nog, als je eenmaal goed op weg bent!

Ik hoop dat jullie iets aan bovenstaande tips hebben en ben heel benieuwd waar jij het voor doet?! Wat is jou motivatie achter je goede voornemens? Waarvoor sport jij bijvoorbeeld ? Of waarom wil je afvallen?

Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel

Bekijk de video van Suzanne

Gerelateerde berichten

Gebrek aan motivatie?

25 februari 2020 - Inspiratie

Er zijn heel veel smoesjes die ons weerhouden om te gaan sporten:“Ik heb geen tijd, ik heb het te druk, het is slecht weer, ik ben te moe, het is te druk in de sportschool”. Allemaal redenen die we bedenken voor onszelf om niet naar de sportschool te hoeven. Het ontbreken van motivatie is voor veel mensen het probleem. In deze blog geven wij 3 belangrijke tips die je helpen om gemotiveerd te blijven, zodat jij komt sporten en blijft sporten!

Lees verder

Goede voornemens? Met deze 5 tips lukt het je

1 januari 2019 - Inspiratie

Het nieuwe jaar is begonnen en dat voelt voor veel mensen als een nieuwe start. Een nieuw begin om dingen anders en beter te gaan doen dan voorheen. Meer sporten, gezonder leven en afvallen zijn de populaire voornemens. En dat is niet zo gek, want na een maand vol pepernoten, speculaas, kerstdiners, oliebollen, appelflappen en alcohol in alle vormen is het de hoogste tijd. Maar waar begin je en hoe houd je je goede voornemens vol? Met deze 5 tips gaat het je lukken.

Lees verder
Blogheader pak je sportritme weer op

Opstartproblemen? Zo kom je weer in jouw ritme

5 september 2018 - Inspiratie

De zomervakantie is nu echt voorbij. De scholen zijn weer begonnen en de bedrijven draaien weer op volle toeren. Kortom: het ‘normale’ leven is begonnen. Het is niet makkelijk om jouw dagelijkse ritme weer op te pakken na de zomervakantie. Pak de draad snel weer op met deze handige tips.

Lees verder