Nederlanders overschatten hun eigen fitheid

Nederlanders overschatten hun eigen fitheid

Vakantiekilo’s, blessures en mentale problemen: de impact van de ‘coronazomer’ op onze conditie is groter dan gedacht 

6 oktober 2020, Leiderdorp - De conditie van Nederlanders is de afgelopen maanden hard achteruit gehold. Hoewel de meerderheid (52%) denkt fit genoeg te zijn, beweegt het overgrote deel onvoldoende, zo blijkt uit onderzoek van Fit For Free. De afgelopen zomer sportte ruim de helft van de ondervraagden minder dan eens per week. Slechts een van de vijf haalt de landelijke richtlijn van minstens twee keer sporten per week. In 2019 haalde de helft van alle Nederlanders nog de richtlijn.*

Ook het opstarten na deze zomer blijkt niet zo soepeltjes te verlopen. Zo’n 40 procent van de Nederlanders ervaart een drempel om de sportschool weer in te gaan. Dat is opvallend, want we voelen ons massaal beter na een training (70%). Bovendien heeft 32% last van coronakilo’s, op de totale bevolking zijn dat miljoenen Nederlanders.

Tijd om weer fit te worden Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen ‘minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten’ uitvoeren - sporten dus. De meeste Nederlanders sportten de afgelopen zomer echter minder dan één keer (53%) of één tot twee keer (28%) per week. In 2019 haalde de helft van alle Nederlanders nog de richtlijn. We kunnen dus wel stellen dat het hoog tijd is om meer te bewegen.

Dagelijkse bezigheden: al snel te veel Dat is ook te zien aan de moeite die het kost om dagelijkse bezigheden te voltooien. Een trap op rennen zonder te hijgen is al te veel gevraagd voor de helft van de Nederlanders. Gelukkig lijken we ons wel bewust van het belang van een goede conditie: voor tweederde is dat de belangrijkste reden om naar de sportschool te gaan. Een ruime meerderheid (58%) van alle ondervraagden wil graag gezond en fit worden om weerstand op te bouwen tegen het coronavirus.

Met de juiste motivatie gaat Nederland terug naar Fit Drie op de tien Nederlanders geven aan dat een gebrek aan motivatie ervoor zorgt dat ze niet sporten. Respondenten laten weten dat o.a. een sportmaatje, groepslessen, persoonlijke begeleiding en het snel zien van resultaat echt helpt om gemotiveerd te blijven. Niet alleen het werken aan de conditie maar ook afvallen (38%), het hoofd leegmaken (37%), en voldoen aan de minimale bewegingsnorm (38%) zijn redenen om te gaan sporten.